17 Юни 2024понеделник11:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неразкрити трагедии

50 години по-късно

Кой уби Кенеди - този въпрос продължава и до днес да вдъхновява конспиративните теории за атентата срещу 35-ия американски президент

/ брой: 268

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2529

"Ако някой наистина искаше да застреля президента на Съединените щати, нямаше да му е много трудно. Само трябва да се качи на някоя висока сграда с телескопична пушка и никой нищо няма да може да направи, за да го спре". Това казва Джон Ф. Кенеди в разговор с асистента и приятеля си Кенет О'Донъл за рисковете на кортежите ден преди да премине по "Дийли плаза" в Далас. На следващия ден, 22 ноември, 12:30 ч. местно време, става ясно, че не е трудно да се застреля американският президент...
Докато Кенеди се радва на обичта на жителите на Далас, от сградата на Тексаското училищно книгохранилище прогърмяват изстрели - дори версиите за броя на изстрелите са различни. Кенеди се свлича към Джаки. Президентът е прострелян в главата и се свлича в лимузината. Облечената в розов костюм Жаклин се хвърля върху него. Сенатор Конъли, който седи отпред, е ранен в гърба, дясната част на гърдите, дясната китка и лявото бедро. Агент от тайните служби, возещ се на страничните стъпала на колата зад тази на президента, се втурва към лимузината. Кенеди е откаран в болница Паркланд. След по-малко от 2 часа тялото на 35-ия президент на САЩ е качено на Еър Форс 1, за да бъде върнато във Вашингтон. Преди самолетът да излети, федералният съдия Сара Хюс, която е първата жена в щатския областен съд в Тексас, назначена от Кенеди, заклева Линдън Джонсън като 36-ия американски президент.
Половината век, който измина от убийството на президента Кенеди, явно е твърде недостатъчно време, за да потуши обществения интерес и скептицизма относно официалната версия за атентата. Мнозинството от американците и до днес вярват, че смъртта на Кенеди е резултат на добре изготвен план, а не деяние на сам убиец. Малцина смятат, че Осуалд е убиецът на Кенеди.

Комисията "Уорън" и официалната версия

Ветеранът от Военноморския флот Лий Харви Осуалд е обвинен за убийството на президента още същия ден. Всъщност първоначално той не е задържан заради убийството на Кенеди. В опит за бягство Осуалд убива полицай Типит, който вижда в него описанието на заподозрения за атентата срещу президента. Лий Харви Осуалд отрича да е стрелял по някого и твърди, че всичко е постановка. Въпреки това събраните доказателства сочат точно обратното.
Два дни по-късно, при трансфера си, който се превръща в медийно събитие, Осуалд е прострелян смъртоносно от Джак Руби, собственик на нощен клуб. Обзет от "прилив на чувства..., че някой трябва да изпълни дълга си към нашия любим президент", Руби застрелва Осуалд. Впоследствие Джак умира в затвора от рак. И така всички, свързани пряко или косвено с атентата срещу Кенеди, си заминават от този свят.
Пет дни след като Осуалд е убит, новият американски президент Линдън Джонсън създава Комисията "Уорън", председателствана от председателя на Върховния съд Ърл Уорън, която да разследва покушението. Нейното заключение е, че Осуалд е единственият извършител.
През 1979 г. Комисията по Убийствата на Камарата на представителите на САЩ също стига до извода, че Осуалд е убиецът, добавяйки обаче, че той може би е част от конспирация, имаща за цел убийството на президента. Заключението й, че двамата стрелци са част от конспирация, отваря вратата към нестихваща лавина от теории за убийството на най-харизматичния и обичан президент на САЩ. Интересен детайл от любителското видео, заснето от очевидеца Ейбрахам Запрудер, е в подкрепа на тезата, че убийството не е извършено от сам човек. В кадър се вижда т.нар. мъж с чадър, който според мнозина дава сигнал кога да се стреля по президента, отваряйки чадър въпреки слънчевото време. По-късно, през 1991 г., Оливър Стоун използва теорията за мъжа с чадъра във филма си "Джей Еф Кей" (JFK - по абревиатурата на имената на президента).
Месец след убийството на Осуалд Американската адвокатска асоциация казва: "Широката публичност на предполагаемата вина на Осуалд, включително и изявленията на длъжностни лица и публични разкрития на подробностите около "доказателствата", биха направили невъзможно трудна задачата да се събере състав от непредубедени съдебни заседатели и да се проведе един справедлив процес".
Осуалд може би е натопен за изкупителна жертва от някаква голяма конспирация, която е била покрита от паникьосалото се правителство. Джак Руби до голяма степен е виновен за подклаждането на подозренията в официалната версия.

ЦРУ, мафията, вицепрезидентът Джонсън, НЛО...

ЦРУ, мафията, КГБ и Фидел Кастро, вицепрезидентът Линдън Джонсън, съюз между военната индустрия и армията, воден от определени генерали... Това са част от конспиративните теории за това кой стои зад убийството на Кенеди. Според някои от теориите Кенеди е убит заради съпротивата си срещу войната във Виетнам и отказа му да даде заповед за изпълнение на операция "Ноортуудс" и съответно да нахлуе в Куба.
Професионалният кечист, бивш губернатор на Минесота и настоящ писател Джеси Вентура в книгата си "Те убиха нашия президент" залага на версията, че Джон Кенеди е убит заради конфликт с ЦРУ или заради желанието си за мирни отношения със СССР. "Вярвам, че той е имал повече врагове в собственото си правителство, отколкото сред руснаците", казва Вентура.
Според феновете на конспиративните теории Кенеди е станал мишена на могъща организация, която на практика контролира света и повечето правителства. Тя е съставена от 2000 души - най-богатите хора на Земята, а Кенеди посяга на един от основните инструменти на властта им - Федералния резерв на САЩ. Джон Кенеди е убит заради това, че е отнел правото на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) да печата банкноти. Показателно е, че едно от първите неща, което прави Линдън Джонсън като президент, е да възстанови правото на ФЕД да печата банкноти.
Миналата година Крейг Уоткинс, окръжният прокурор в Далас, щата Тексас, разкри неизвестни досега документи, пролежали 45 години в сейфа на местното отделение на прокуратурата. Съучастието на мафията към убийството се съдържало в стенограма от две страници на разговор, състоял се месец и половина преди фаталните изстрели в Далас в "Карусел клъб" между Осуалд и Руби. Другата популярна версия е, че Кенеди е убит заради намерението му да разгласи контакт на САЩ с извънземни цивилизации. Тази версия се поддържа от Уилям Купър, бивш военен от Военноморския флот на САЩ. Според някои от мотивите Кенеди е убит, защото е знаел твърде много или е искал да научи твърде много. Един от мотивите са знанията на президента относно темата НЛО. Разсекретени документи показват, че Кенеди е пожелал да види всички записи на ЦРУ, свързани с НЛО. Десет дни преди да бъде убит, в свое писмо от 12 ноември 1963 г. до директора на ЦРУ Кенеди заявява, че е жизнено важно всички документи, свързани с НЛО, да му бъдат предадени. Второ писмо от същия ден е изпратено до НАСА, в него президентът иска агенцията да поеме ангажимент да работи заедно със СССР по въпросите, свързани с външния космос. Изглежда Кенеди е искал да докаже на СССР, че скорошните наблюдения на неидентифицирани летящи обекти (над руска територия) не са провокация от страна на САЩ.
Неизброими са книгите и филмите, посветени на смъртта на президента Кенеди, голяма част от които възприемат една или повече конспиративни теории. Предвид броя им в доста доходоносен бизнес са се превърнали теориите за убийството на президента Кенеди. По повод 50-годишнината от смъртта му излезе филмът "Джей Еф Кей: Димящото дуло", продуциран от ReelzChannel. Според създателите му агент на секретните служби е изстрелял един от куршумите, повалил Кенеди. Новата версия за убийството на американския президент е основана на работата на пенсионирания австралийски полицейски детектив Колин Макларън и книгата му "Смъртоносна грешка". Според него, когато Осуалд изстрелял първия си куршум, агент Джон Хики се е опитал да отвърне на огъня, ползвайки пушката си. Тъй като обаче бил неопитен и не можел да борави с оръжие, Хики изстрелял куршума си накриво и той случайно улучил президента.
Оригиналната документална драма "Да убиеш Кенеди" по едноименния бестселър на Бил О'Райли и Мартин Дъгард пък запознава зрителите със събитията в дълбочина, разкривайки как в онзи съдбоносен ноемврийски ден на 1963 г. обстоятелствата довеждат двамата мъже в Далас. Драмата представя Джон Кенеди и Лий Харви Осуалд като пълни противоположности, очертавайки пътищата им към прословутата среща.
Сред книгите, посветени на 50-годишнината от убийството на Кенеди, особен интерес представлява и тезата на журналиста Джеф Грийнфийлд, който представя смайваща "алтернативна история": ако Кенеди беше останал жив, Съединените щати щяха да си спестят травмата от Виетнамската война; Съединените щати и Съветският съюз щяха предпазливо да се сближат; и Студената война щеше да свърши доста по-рано.
Коя ли ще е следващата версия за убийството на 35-ия президент на САЩ, претворена във филм или книга? Ще видим...


Кенеди се радва на обичта на жителите на Далас минути преди да бъде застрелян


Президентът Кенеди е застрелян


Линдън Джонсън полага клетва като президент на борда на Еър Форс 1

 
Джак Руби застрелва Лий Осуалд, преди да бъде преместен в областния затвор на Далас

 
Според докторите в Далас по Кенеди е стреляно отпред, докато версията на ФБР и разследванията на Военноморския флот твърдят обратното

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1553

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1441

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1372

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1304

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1545

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1683

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1519

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ