07 Юли 2020вторник05:45 ч.

500 години коледно дръвче, или тайните на елхата

Някои от многовековните традиции да се прави празнична украса от бонбони и оригами са запазени и до днес, но в наше време при аранжирането добавяме дори компактдискове и биберони

/ брой: 288

автор:Альона Нейкова

visibility 2635

В латвийската столица се готвят да отбележат с големи тържества 500-годишния юбилей на коледната елха. Общинският парламент в Рига настоява, че именно в техния град през зимата на 1510 г. се е появило първото украсено дърво. Обаче и властите в Талин, и жителите на Франкфурт на Майн в Германия също претендират да бъдат наричани родина на коледната елха, като дори твърдят, че традицията да се накичва с играчки и лакомства борче или смърч за празника на Рождество Христово е доста по-стара.
Наистина именно в Рига е намерено първото писмено доказателство за създаване Дървото на живота - специална конструкция, украсена от хората с цветя, плодове и лакомства. Кулминацията на коледните празници, предшествана от карнавално шествие, била тържественото носене на елхата из улиците на града и нейното изгаряне в края на честванията.
Може би ще бъде доста трудно да се разреши спорът кой точно град е родината на коледното дръвче и как точно е възникнала тази традиция, присъща на почти всички християнски страни. Още повече че съществуват доста легенди за елхата, свързани с духа или с мястото на големия празник - раждането на Исус Христос, както и митове за Дървото на живота и познанието на доброто и злото.
Героят на една от най-популярните коледни истории е самият предводител на немската реформация Мартин Лутер. Веднъж, преди Рождество Христово, той се прибирал вкъщи, минавайки през гората. Видял елхичка, озарена от звездното небе, и решил да зарадва семейството си. Занесъл дръвчето у дома и го украсил с безброй свещички, чиито пламъци приличали на сияещи звезди...
Друга легенда пък разкрива защо елхата се украсява с гирлянди. Преди доста години живяла добра, но бедна жена, която имала много деца. Вечерта преди Коледа тя искала да украси празничното дръвче, но нямала с какво. През нощта обаче на елхата се появила паяжина, която била превърната от младенеца Христос в бляскави сребърни нишки.
Существува и версия, че елата е била свещена за хуните, които пренесли в Европа традицията дървото да се поставя на видно място в домовете. Смята се, че именно жителите на Бавария запалват и други народи с празничната треска да се украсява коледната елха. Такива дръвчета се забелязват първо на територията на съвременна Франция в Елзас. Според историци това става през 1605 г., когато на елхите в домовете си по-заможните закачат рози, направени от цветна хартия, ябълки, бисквити, парченца захар и гирлянди. Многобройната протестантска община в немската област Вюртемберг харесала тази традиция, която постепенно се разпространила из цяла Германия, а после и в други европейски държави. Кралските и царските дворци в Англия, Норвегия, Дания и Русия не пропускат да се похвалят с пищна, изключително скъпа и богата украса на коледни дръвчета. В домовете на обикновени хора вечнозелените красавици се появяват едва през XIX век.
С най-различни играчки още от Средновековието се накичват не само елхи, но и смърчове, борчета, букове и клончета на вишневи дървета. Първата стъклена топка за украса на коледно дръвче е създадена в Тюрингия (Саксония) през ХVI век. А промишленото производство на играчки за елхи започва едва през миналото столетие. Изкусни майстори изрязвали от картон сърчица, фигурки на птици и животни, камбанки, шишарки, орехи, които после оцветявали с ярки бои. Други пък използвали изкуството оригами и сгъвали красиви модели от хартия, които закачали като украса за празника на Рождество Христово.
Някои от тези традиции продължават да съществуват и в днешно време. Хората обаче обръщат все повече внимание и на големината на зеленото дръвче. Прекалено голямата елха може да създаде чувството за необяснима теснотия и изобщо да не изглежда ефектно, колкото и да се украсява с най-различни гирлянди и играчки. Такива дръвчета обаче са подходящи за детски тържества, но трябва да са добре укрепени, за да не бъдат съборени върху някое ненагледно чедо. В ъгъла пък се слагат елхички с неравномерно гъсти клони. Интересно изглежда вариантът с дръвче, висящо във въздуха. Всъщност такава елха се закрепя към високо разположените дръжки на шкафове със здрави въжета, които после може да се маскират, като се оплетат с гирлянди. Децата много обичат сами да правят играчки за елхата. Коледното дръвче може да се украси и с истински бонбони в разноцветни опаковки, които да се изядат в края на тържествата. Необичайно и стилно изглеждат топките в еднаква цветова гама - само червени, жълти или сини, както и играчки, посветени на един-единствен образ - джуджета, слончета, Дядо-Мразовци, снежни човеци и т.н. Предмети, които на пръв поглед нямат нищо общо с Коледа - компактдискове, биберони, стари ръчни часовници - изглеждат не само доста оригинално върху елхата и носят скрит подтекст, но и допринасят за още по-голямото празнично настроение...

Как да направим най-удачния избор


Изборът на елха за коледните и новогодишните празници изобщо не е лесна работа. Почти половината от хората все още предпочитат да украсят дома си с истинско дръвче, близо една трета се задоволяват с изкуствен модел, има и такива, които се радват само на едно борово клонче или друга оригинална украса. Последните обаче са малцина. Преди празниците често си задаваме въпроса дали да се спрем на истинска елха, да си вземем живо дръвче в саксия или да си купим изкуствена. Изключително важно в случая е изборът да е сполучлив...
Предлаганите по пазарите живи елхи невинаги са възможно най-красивите. Те обаче са истински, достъпни, допринасят за уюта и празничния аромат на дома по време на Коледа и Нова година. При избора на истинско дръвче обърнете внимание дали клоните са свежи и еластични. Ако се огъват и бързо се връщат в изходно положение, това означава, че елхата е прясно отсечена. Когато дръвчето пука при всяко докосване, то вече е изсъхнало и от топлината веднага ще започне да сипе иглички по килима на апартамента. Вижте и дали елхата има печат, който удостоверява, че е отгледана специално за празника и е отсечена съвсем законно.
За да занесете коледното дръвче в най-добрия вид до вкъщи, най-добре е да вържете клоните му и да го носите с върха назад. Преди да оставите елхата на топло, оправете игличките й, още докато сте навън, на студа, пред входа на блока или на балкона. Добре е да подострите ствола на дръвчето и да го оставите за няколко часа в кофа с вода, в която сте добавили един аспирин, малко сол и бучка захар. Това ще помогне да се удължи животът на дръвчето. Елхата ще се запази още по-свежа в кутия с влажен пясък, като трябва да я поливате два пъти дневно с вода, в която е разтворен аспирин. Обикновената кръстачка също ще свърши работа, но така дръвчето "ще умира" направо пред очите ви.
За да го избегнете, може да си вземете изкуствено дръвче. В днешно време съществуват модели за всеки вкус, имитиращи прочутите канадски и датски елхи, създаващи впечатление, все едно са посипани със сняг, някои имат дори шишарки, а едни от най-интересните са разноцветните. Имайте предвид, че направените от некачествени материали може под въздействието на топлината на лампичките да отделят опасни токсини. Добре е да се спрете на лицензирани производители, които работят с проверени и одобрени суровини. Най-скъпите изкуствени елхи се разгъват като чадър, а по-евтините се сглобяват клонче по клонче. За да се провери качеството им, меките се галят срещу игличките, а по-твърдите се проверяват за здравина с леко подръпване. И в двата случая те трябва да възвръщат първоначалната си форма, без да остават в ръцете или по пода.

 

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ