01 Юни 2020понеделник03:01 ч.

5000 учители ще обсъждат програмите по български

Скандалните "заменки" на Ботев и "Тютюн" първо ще бъдат преработени

/ брой: 147

автор:Вили Гаврилова

visibility 2091

Скандалният проект за изхвърляне или замени в училищните програми по български и литература (БЕЛ) на емблематични творби на Ботев, Яворов, Алеко, Димитър Димов и др. ще бъде преработен, преди да бъде отново предлаган, заяви вчера просветният министър Анелия Клисарова. Предстои следващ етап в проекта за промени в учебните програми - проектите по всички предмети ще бъдат изпратени в регионалните просветни инспекторати в страната за обсъждане с всички учители по дисциплините от съответния район. Преподавателите по БЕЛ в страната са над 5100.
По думите на Клисарова едва след постигането на професионален консенсус програмите ще бъдат качени в сайта на МОН за широко обсъждане. Могат да бъдат утвърдени обаче едва след приемането на новия училищен закон. Директорът на дирекция Евгения Костадинова преди това каза, че проектът щял да се прати пак в сегашния вид, Клисарова обаче бе категорична, че няма да позволи това. Експертите на МОН и вчера не можаха да обяснят кой от работилите над нашумелия проект какво е предлагал. Ръководител на целия проект за всички учебни програми е Евгения Костадинова, още 3-ма експерти от министерството са работили по него - Александър Трингов, Милена Иванова и Красимира Александрова. Вариантът за БЕЛ е бил разработен от 20 учители и преподаватели, които имали консенсус по него, те били събрани на случаен принцип чрез покана от МОН за участие в създаването му. Експертката на МОН Красимира Александрова обаче имала последна дума по обема и вида на проекта, затова не се разбра кои точно са отговорните за скандалните "заменки" на класици. Протоколи нямало. Проектът за БЕЛ бил обсъден на две кръгли маси с учители, обаче без журналисти, за разлика от другите предмети преди това, по нареждане на служебния министър Николай Милошев. Министър Клисарова е изискала писмени обяснения от експертите, които ще бъдат внесени в Дисциплинарния съвет за търсене на отговорност. Според нея нарушението е най-вече в това, че експертите не са я информирали за промените в учебната програма, а само за това, че автори като цяло не отпадат. Експертите в МОН получават до 40% над заплатата си за участието си в европроекти, обясни главният секретар Красимир Вълчев. На 20-те методици пък са платени 41,3 хил. лв.
Според Костадинова причината за отпадането на произведения била, че досега 100 автори трябвало да бъдат вместени в 70 учебни часа, което претоварва децата и учителите. Тя каза, че нямало проблем в сайта на МОН да бъдат качени данните от ЕС за учебната натовареност, които показват обаче, че българчетата учат по-малко от връстниците си в Европа. 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ