23 Октомври 2019сряда04:34 ч.

5000 учители ще обсъждат програмите по български

Скандалните "заменки" на Ботев и "Тютюн" първо ще бъдат преработени

/ брой: 147

автор:Вили Гаврилова

visibility 1906

Скандалният проект за изхвърляне или замени в училищните програми по български и литература (БЕЛ) на емблематични творби на Ботев, Яворов, Алеко, Димитър Димов и др. ще бъде преработен, преди да бъде отново предлаган, заяви вчера просветният министър Анелия Клисарова. Предстои следващ етап в проекта за промени в учебните програми - проектите по всички предмети ще бъдат изпратени в регионалните просветни инспекторати в страната за обсъждане с всички учители по дисциплините от съответния район. Преподавателите по БЕЛ в страната са над 5100.
По думите на Клисарова едва след постигането на професионален консенсус програмите ще бъдат качени в сайта на МОН за широко обсъждане. Могат да бъдат утвърдени обаче едва след приемането на новия училищен закон. Директорът на дирекция Евгения Костадинова преди това каза, че проектът щял да се прати пак в сегашния вид, Клисарова обаче бе категорична, че няма да позволи това. Експертите на МОН и вчера не можаха да обяснят кой от работилите над нашумелия проект какво е предлагал. Ръководител на целия проект за всички учебни програми е Евгения Костадинова, още 3-ма експерти от министерството са работили по него - Александър Трингов, Милена Иванова и Красимира Александрова. Вариантът за БЕЛ е бил разработен от 20 учители и преподаватели, които имали консенсус по него, те били събрани на случаен принцип чрез покана от МОН за участие в създаването му. Експертката на МОН Красимира Александрова обаче имала последна дума по обема и вида на проекта, затова не се разбра кои точно са отговорните за скандалните "заменки" на класици. Протоколи нямало. Проектът за БЕЛ бил обсъден на две кръгли маси с учители, обаче без журналисти, за разлика от другите предмети преди това, по нареждане на служебния министър Николай Милошев. Министър Клисарова е изискала писмени обяснения от експертите, които ще бъдат внесени в Дисциплинарния съвет за търсене на отговорност. Според нея нарушението е най-вече в това, че експертите не са я информирали за промените в учебната програма, а само за това, че автори като цяло не отпадат. Експертите в МОН получават до 40% над заплатата си за участието си в европроекти, обясни главният секретар Красимир Вълчев. На 20-те методици пък са платени 41,3 хил. лв.
Според Костадинова причината за отпадането на произведения била, че досега 100 автори трябвало да бъдат вместени в 70 учебни часа, което претоварва децата и учителите. Тя каза, че нямало проблем в сайта на МОН да бъдат качени данните от ЕС за учебната натовареност, които показват обаче, че българчетата учат по-малко от връстниците си в Европа. 

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ