27 Април 2024събота02:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

5621 са кандидатите за народни представители

14 партии и 7 коалиции ще се борят за доверието на избирателите, съобщи Росица Матева

/ брой: 43

автор:Дума

visibility 255

Регистрираните кандидати за парламентарните избори на 2 април са 5621, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя призова участниците във вота да водят позитивна кампания, да спазват добрия тон, разпоредбите на Изборния кодекс и решенията на ЦИК.

До 18 март избирателите, които имат регистриран настоящ адрес и желаят да бъдат включени в списъка за гласуване по настоящ адрес, могат да подадат заявление за това, включително през интернет страницата на ГРАО, напомни Матева. До същата дата хората с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборни помещения, могат да подадат заявление, че желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия.

"В състезанието на 2 април останаха 14 партии и 7 коалиции, или общо 21 формации. Независимите кандидати са двама", поясни Росица Матева.

В момента избирателните секции в страната са 11 818, без да се включват подвижните, така че броят им ще расте. В 9366 секции ще има машинно гласуване. Досега са подадени малко над 25 000 заявления за гласуване в чужбина. Има седем регистрирани неправителствени организации с наблюдатели на изборите, подчерта Матева. Срокът за подаване на заявление за гласуване в чужбина е 7 март, на 11 март ЦИК трябва да вземе решение, с което да определи броя на избирателните секции зад граница. 

Матева припомни, че ВАС не одобри вписването на резултатите от машинния и хартиения вот да се отбелязва заедно. На 20 февруари ЦИК взе решение в секционните протоколи резултатите от вота на хартия и на машина да се записват сумарно само в една графа. Решението бе обжалвано пред Административен съд София-град. Съдът отмени решението на ЦИК и го обяви като незаконосъобразно в частта, с която се утвърждават образците на изборните книжа. ЦИК не събра необходимото мнозинство, за да обжалва решението, и пропусна срока за това. Матева обясни, че тепърва ЦИК ще решава как да действа.

При проверка на кандидатите е станало ясно, че двама от тях са се регистрирали в повече от два избирателни района. Трима от номинираните за депутати пък нямали навършени 21 години и кандидатурите им са били заличени.

По-рано Министерството на електронното управление възложи на "Информационно обслужване" АД изграждането на системата за видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии при преброяването на гласовете и съставянето на протокола на СИК.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ