28 Септември 2020понеделник01:29 ч.

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 463

59% от хората сключват застраховки по задължение, а по собствено желание правят това 37%, като единствената група с обратно съотношение (в полза на доброволното сключване на застраховка) е тази на висшистите, показва проучването на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) "Нагласи към застраховането и застрахователна грамотност". Според анкетата  всеки втори (53%) счита, че хората не разбират от застраховки и затова не си правят такива.

За 76% от българите застраховките са вид сигурност, 68% считат, че застраховките спестяват бъдещи непредвидени разходи, а за 58% застраховките не са излишен разход, сочат още данни от изследването, направено от агенция "Тренд". По ниво на доверие застрахователните компании се нареждат след банките със значителна преднина пред други финансови институции. Отчита се превес на хората, които са заявили, че имат доверие на застрахователите (47%) пред тези, които декларират недоверие (41%). "Резултатът може да се определи като позитивен за застрахователния сектор, особено като се отчете развитието му във времето. Преди 10 години, въпреки че застрахователите отново са след банките по ниво на доверие, съотношението е било обратно - доверие в застрахователния сектор са декларирали 40% от хората, а 46% - недоверие.

От анкетата става ясно още, че на първо място сред ползваните застрахователни продукти очаквано е застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите - 63% от хората са имали или имат в момента такава полица. На второ място се нарежда Автокаско с 22%, следвана от имуществените застраховки - 16%, застраховка Живот - 13%. Здравни застраховки са имали или имат 12% от анкетираните, също толкова е делът на хората с Медицинска застраховка за чужбина. Застраховки за кредитополучател се ползват от 7% от анкетираните.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 723

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 182

Един милион жертви на коронавируса в света

автор:Дума

visibility 107

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 203

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 306

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1919

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 55

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 183

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1522

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ