22 Февруари 2020събота22:41 ч.

60% от фирмите се конкурират с нелегалния бизнес

Лошите пътища пречат на икономическия ни растеж, сочи анализ ЕБВР

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 617

Производителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Бизнес средата продължава да е изпълнена със спънки, голямо препятствие пред икономическия растеж е състоянието на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. Легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор. Това са част от изводите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), оповестени заедно с новата й петгодишна стратегия за България до 2025 г. В нея акценти са инфраструктурата, финансовият сектор и конкурентоспособността. До момента институцията е инвестирала в българската икономика 4 млрд. евро.

Качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия ръст. Пътната инфраструктура се "задъхва" под увеличения трафик. В анализа за изминалите години банката посочва, че производителността в България остава ниска в сравнение с ЕС и доближаването й до тази в по-развитите страни става бавно.

Отчита се, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери. Цитира се докладът на Световната банка за правене на бизнес - Doing Business 2020, според който България заема 61 място от 190 икономики, като спада с 20 места в сравнение с 2014 г. Като конкретни проблеми ЕБВР сочи, че процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и плащане на данъци остават затруднени.

Слабите институции влошават представянето на страната в глобалния доклад за конкурентоспособността, където България е поставена на 49 място от 141 икономики, се посочва в анализа. България се представя много добре с макроикономическите си показатели, но слабо в способността си да създава иновации и в качеството на институциите.

Проблем остава сивият сектор. В проучване на банката 60% от фирмите посочват, че се налага да се конкурират с нелегални бизнеси. Посочва се, че според данни на Световната банка корупцията и върховенството на закона са най-големите проблеми на управлението в България. Допълва се, че според индекса на възприятието за корупция, изготвян от "Трансперънси интернешънъл", България е поставена на 77 място сред 180 страни и е най-зле представена в сравнение с другите страни в ЕС. Въпреки предизвикателствата се наблюдава напредък чрез механизма за сътрудничество и проверка. България ще трябва да продължи да работи по прилагането на ангажиментите, поети към момента на влизането й в ЕС, пише в анализа.

ЕБВР обяви нова петгодишна стратегия за финансиране на български проекти и какви ще са приоритетите й до края на 2025 г. Банката смята да се съсредоточи върху конкурентоспособността, инфраструктурата и финансовия сектор.

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 48

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 153

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 107

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 176

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1151

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1457

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 431

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ