27 Септември 2020неделя10:33 ч.

Историята пише се с кръв...

66 години от героичната смърт на 16-те партизани от отряд "Коста Петров"

/ брой: 154

автор:Николая Иванова

visibility 2959

Нашата  антифашистка идея е още по-силна днес, когато страната се управлява от клоуни, които правят политическо шоу, а не политика, които създават полицейска държава и унищожават образованието, здравеопазването, културата и икономиката, които унижават българските пенсионери.
На 19 юни т.г. ние, антифашистите и социалистите от област Кюстендил, почетохме 66 години от героичната смърт на загиналите 16 партизани от Дупнишкия партизански отряд "Коста Петров". Боят при село Еремия е записан с червени букви в нашата история. През суровата зима на 1943-1944 г. дупнишкият  партизански отряд "Коста Петров" се разделя на четири групи за презимуване, а в район Разметаница е изпратена група партизани с отговорник заместник-политкомисарят на отряда Георги Соколов-Орела. В началото на юни групата прераства в партизанска чета от 36 души и се насочва към Рила планина. Преди похода на 23 юни 1944 г. тя блокира с. Таваличево и изпълнява смъртната присъда на  кметския наместник Турчина, виновник за  убийството на партизаните Стефан Димитров, Харалампи Митев - Камен, Харалапми Аничкин - Паисий. На път за Рила четата отсяда в с. Мърводол, на 24 юни е разкрита и към обяд се  изтегля, преминава през с. Пастух и се  установява в бранищата над същото село. С  цел да изчака връзката с отряда, четата се прехвърля в с. Еремия. Обкръжена от многократно превъзхождащ я с жива сила и въоръжение противник, на 25 юни четата води кървав бой, в който загиват шестнадесет партизани. Всички тях ги роди червеното знаме и общата борба, за да начертаят пътя към свободата и безсмъртието. Животът им е изпълнен с борба за най-високите идеали на  човечеството - социализма и социалната  правда.
Те написаха историята с кръв, по-червена от роза, и получиха отличен по патриотизъм в час по безсмъртие.
А ние трябва да продължим да се борим  за изграждането на съвършен свят.
Защото да си социалист и антифашист винаги е било и ще остане въпрос на чест.

* Авторката е член на ЦС на БАС, председател на Областния съвет на младежите  на БАС-Кюстендил, и член на Обс на БСП в Дупница.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 674

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1270

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 620

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ