29 Септември 2020вторник16:34 ч.

70% от българите вярват, че медиите са зависими от властта

автор:Дума

visibility 728

Голяма част от българите смятат, че обществените медии са зависими от властта и че върху тях се упражнява политическо влияние. Въпреки това сънародниците ни ги смятат за важни за демокрацията и се информират от тях. Въпреки че признават, че им нямат доверие.
Това показва проучване на фондация "Конрад Аденауер" за обществените медии в Югоизточна Европа, цитирано от "Дневник". Изследването обхваща Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Румъния и Сърбия.
81% от българите смятат, че обществените медии са важни за демокрацията, но 69% са на мнение, че върху тях се упражнява политическо влияние.
Само 24% изпитват доверие към обществената телевизия и 31% - към радиото, докато частните медии се радват на малко по-висок авторитет. Но дори най-достойната за доверие медия – частните радиа, имат едва 41% аудитория, която казва, че изпитва високо или много високо доверие към тях. Българите като цяло са много критични към медиите, отбелязва проучването.
Въпреки всичкото недоверие, 71% от българите казват, че се информирате ежедневно от обществените медии. Само българите на възраст между 18 и 29 години години потребяват обществени медии в по-малък процент – 60% ежедневно.
Най-голям процент българи са на мнение, че финансирането на БНР и БНТ трябва да идва от реклама (38%) или смесена форма на реклама и друго финансиране (32%). 20% не знаят и едва 5% смятат, че тя трябва да се финансира от данъци, а 4% - от такси.
Обществените медии се ползват с авторитет в целия регион – повече от две трети от хората в тези държави смятат, че те са важни за демокрацията, като в България най-много хора са на това мнение. Хърватите и румънците също са в челната тройка със 78% граждани, съгласни с това твърдение. "Тези три държави може би са развили по-силно усещане за демокрация, благодарение на членството си в ЕС", отбелязват авторите на изследването.
Въпреки това почти две трети от всички виждат политическо влияние в обществените медии, като най-голям процент хора са на това мнение в Босна и Херцеговина (88%), Хърватия (83%) и Черна гора (71%). Само 46% от албанците и 50% от косоварите обаче виждат такъв натиск над своите държавни медии.

Шестима депутати напускат ПГ на "БСП за България"

автор:Дума

visibility 13

Шофьор стреля по друг в Нови пазар

автор:Дума

visibility 19

В Кубрат с протест си искат обратно неделния пазар

автор:Дума

visibility 59

Коронавирусът влезе в над 20 училища в София

автор:Дума

visibility 59

С близо 40% по-малко сме пътували в чужбина през август

автор:Дума

visibility 98

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 184

Застреляха журналист в Хондурас по време на живо предаване

автор:Дума

visibility 20

Транспортна стачка в Германия

автор:Дума

visibility 104

Огледайте се: ДПС е навсякъде

автор:Дума

visibility 85

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 1039

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 368

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ