27 Май 2020сряда04:10 ч.

"Le tabac" ("Тютюн"), 1966 г.

Палитра

70 творби на Лика Янко

"Общуване със сакралното" е мотото на изложбата в два салона

/ брой: 225

автор:Надежда Ушева

visibility 848

Изложбите на Лика Янко (1928-2001) в галериите "Лоранъ" и "Контраст" са не само възможност да видим нейни непоказвани картини. Участват над 70 произведения, като са представени всички периоди на зрялото й творчество. Чрез тези изложби може да се прочете разказът за нейното пътуване към кристалния свят на белотата между 1957 и 1997 г. В направения подбор се открояват портрети на нейните родители; ранни пейзажи от Родопите и Созопол, правени в началото на 60-години; портрети на нейните приятелки Дора и Стойка Миланови; композиция, която показва, че Лика се е вълнувала не само от класическата музика, но и от джаза; "Забърдо" - един от най-смелите й експерименти с контрастни цветове и абстрактна форма; иронични закачки с женската суетност - "На Евиния плаж", "Плаж"; картини, предлагани за обложки на плочи; любимите й реплики на християнски сюжети - "Богородица с Младенеца", "Благовещение", "Разпятие"; изключителни експерименти с техниката като "Черното слънце" и творби с нейните обичайни сюжети - "Жители на морето", "Детски свят", "Родопски моми."  

Всеки допир с картините на Лика Янко е шанс да преосмислим същността на творенето. Дали връщането към непосредствената искреност на детството или в пътуването към божественото се крие неговата магия? Отговорът на Лика е - в съчетанието им. Искреността без сакралност е само игра, търсенето на свещеното чрез ума най-често води до схоластика, пише Красимир Илиев.  

Изложбата представиха Красимир Илиев и Аксиния Джурова. Галерия "Лоранъ" издава бутиков каталог с текст на Красимир Илиев. Премиерата на книгата ще бъде в течение на експозицията, която е отворена за посетители до 28 ноември в "Лоранъ" (ул. "Оборище" 16) и до 6 декември в галерия "Контраст" (ул. "Цар Самуил" 49). 

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 59

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 98

Парадът на победата в Москва – на 24 юни

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 148

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ