15 Ноември 2019петък00:39 ч.

"Вълшебната нишка"

70 живописни и графични творби от Калин Балев

"Боговете в зодиака" е подредил художникът в юбилейната си изложба

/ брой: 115

автор:Йонко Бонов

visibility 706

Над седемдесет живописни и графични творби на художника Калин Балев са подредени в софийската галерия "България". Изложбата под наслов "Боговете в зодиака" е посветена на неговата 60-годишнина. Произведенията отразяват творческото му развитие от 1989 г. до днес. 

Цветните графики, отпечатани с техниките офорт и акватинта, както и рисунките, отличаващи се със своята пясъчна фактура, са отражение на непосредствените му артистични впечатления и преживявания от Италия и Франция. Тези произведения - както цветните му графики, така и черно-белите му рисунки, излизат извън традиционната представа за градски пейзаж на някои концептуалисти, според която в този жанр отдавна не може да се постигне вече нищо новаторско или да изненада с индивидуален изказ, заслужаващ внимание. Калин Балев постига внушение за метафорична образност, причудлива атмосфера, одухотвореност, изпълваща улиците, измерваща ръст и галеща архитектурните силуети, излъчваща се от лицата и загатнатите човешки фигури на светци, залутани в търсене на нещо изгубено. Композициите, съставени от сочни контури, пестеливо и точно положени, са раздвижени и в това движение са загатнати форми, които зрителят открива и разгадава, потопен в тази динамика на картинното пространство.

Основната тема е за боговете в зодиака, която е послужила за названието на юбилейната експозиция. "Моята цел не е да давам типичен астрологичен израз, бягам от какъвто и да е намек за гадателско предсказание, споделя авторът Калин Балев. Като се срещаме и общуваме помежду си, преминаваме от една зодия в друга, така всеки има възможност сам да намери себе си. Придържам се към отличителните символи за всяка зодия и същевременно търся специфичното в характера на всяка от тях." 

Към темата за зодиите той се връща за втори път в своето изкуство. Тук, за разлика от първия му опит преди няколко години, платната са още по-мащабни, още по-изразителни, още по-живописни. За художника изобщо древната митология е вдъхновяваща, богата с примери за нашето съвремие, които са ценни уроци за всяко поколение. Древногръцката митология кореспондира с вечността. Затова Калин Балев е посветил на нея едни от най-силните си живописни композиции - "Вълшебната нишка", "Трите нимфи" и др. Авторът превъзмогва митологичната сюжетност. Неговата символика е обобщена, образите и фигурите са стилизирани и същевременно привличат със своята виталност.

Една от най-характерните особености в тези картини е тяхната структура - Балев вгражда, апликира в живописното пространство на всяка от тях множество камъчета. Този природен материал придава изразителна фактурност, понякога живописните платна въздействат като релефи, камъкът им придава монументално звучене и необичаен пластичен изказ. За него всяко камъче може да се окаже истинска находка, от която да тръгне, за да разработи поредната си композиция. Всъщност той вгражда в платната си символи, художественото пространство е наситено с детайли. Погледът на зрителя потъва в един от тях, за да открие следващия, за да разгадае още множество малки детайли, които съставят динамичен, обогатен с метафорична образност свят. В композициите му са вградени още различни материали и предмети - раковини, метални елементи, редом с перлите, които изобразяват съзвездия, откриваме апликирани болтове - като остриета на копия, дори ключове за брави - всички те са вписани органично, с добър естетически усет, в структурите на платната.

Калин Балев представя хармонично движение от образи, които общуват помежду си, претворяват се едни в други и разговарят със звездите.  

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 107

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 94

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 127

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 80

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ