30 Май 2020събота00:17 ч.

8,5% от неправилното лечение е от лекарска небрежност

автор:Аида Паникян

visibility 592

При 8,5 % от жалбите в бившата Изпълнителна агенция "Медицински одит" е доказана лекарска небрежност. Нова съобщи акад.проф. д-р Владимир Овчаров. ДУМА припомня, че данните са от 2011 г. И към момента България не разполага с регистър на медицинските грешки, както и с ясна дефиниция. Медицинското съсловие отхвърля понятието грешка в лечебния процес и по-скоро се придържа към неблагоприятен изход от лечението. Като сериозен пропуск се отчита липсата на правила за добра медицинска практика, но от Столичната колегия на БЛС поясняват, че изработването им по специалности е доста сложен и продължителен процес.

Неблагоприятния изход от лечението може да се дължи на грешки в системата, на неправилно изпълнение на лекарско предписание или рецепта, недобра организация в лечебното заведение, но и на липса на квалификация на лекаря, лекомислено отношение или немарливост и небрежност, което е персонална отговорност на лекаря. Адвокат Явор Нотев препоръчва лекарите да подписват със застрахователи договори за професионална застраховка.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ