02 Октомври 2022неделя07:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Човекът - природа I, 1987, гравюра на мед (в галерия "Академия")

90 години от рождението на акад. Румен Скорчев

Изложби в галериите "Академия" и "Арте" представят изкуството на именития художник

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 451

Националната художествена академия представя юбилейна изложба "90 години от рождението на Румен Скорчев" в памет на акад. Румен Скорчев (1932-2015), научи ДУМА от Диди Спасова, връзки с обществеността на НХА. В нея са подредени живопис, графика, илюстрации и рисунки, обхващащи целия творчески път на художника.

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. През 1964 г. завършва специалност "Илюстрация" в НХА при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други. От 1977 г. ръководи ателие в специалността "Илюстрация и художествено оформление на книгата" в НХА. От 2009 г. е академик (действителен член на БАН).

Авторска стихосбирка на Румен Скорчев, 1988-2004, туш перо, хартия (в галерия "Академия")

Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги по класически литературни произведения на Пушкин, Яворов, Лорка, Омар Хайям, Петрарка, Бодлер и много други. Няколко поколения деца са израснали с илюстрации в книгите на Братя Грим, Карел Чапек, Асен Разцветников. Най-значимите му постижения в тази сфера са представени в изложбата.

Акад. Румен Скорчев е удостоен с над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на национални и частни галерии у нас и по света. На 6 септември 2015 г. художникът умира в София.

По повод юбилейната изложба в галерия "Академия" се реализира монографията "Визуалният език на Румен Скорчев" с авторка Сузана Николова, която е и куратор на изложбата. Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на НДФ "13 века България", "Стови 1" ЕООД и по Програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА за 2022 г.

Творби от изложбата в галерия "Арте"

Още една изложба по повод 90 години от рождението на акад. Румен Скорчев - живопис и графика, представя галерия "Арте" (от 27 септември до 11 октомври). Вернисажът е на 27 септември от 17,30 до 19,30 ч., научи ДУМА от Гергана Борисова. Експозицията включва няколко живописни платна на Румен Скорчев и около 15 графики от серията "Кутията на Пандора", "Кентаврите на земята", "Реквием" и др. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на НФ "Култура".

"Който познава, разбира и обича езика на пластическото пространство и форма - знае какво е Румен Скорчев за движението и самоосъзнаването на българското изкуство като израз на сложни и дълбоки внушения, изкуство на изтънчена поетика и изящна пластичност, и преди всичко като духовна територия, върху която израснаха и се развиха едни от най-изящните и красиви цветя на българската пластическа култура.

Изкуството на Румен Скорчев е личностно преживяване на едно интимно пластическо пространство - разрушено и достигнало до нас в една нова структура, в която живописната форма, емоционалното значение на цвета, графичната култура и рисунката я превръщат в своеобразна вселена, в която реалното и иреалното, видимото и невидимото живеят в пластическото законодателство на автора." (Светлин Русев, октомври 2015 г.)

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 285

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ