01 Юни 2020понеделник01:18 ч.

Актуално

Спрете политическата поръчка за училището!

Позиция на Федерация "Образование"

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 1332

До 

г-н Красимир Вълчев

Министър на образованието и науката

До

г-жа Милена Дамянова

Председател на комисията по образование и наука

44-то Народно събрание

До

г-жа Мая Манолова

Омбудсман на Република България

Ние, членовете на Федерация "Образование" - учители, директори на училища, граждани, сме обезпокоени от случващото се с учебниците по история, които трябва да влязат в употреба от есента на настоящата 2019 г. Не за първи път от от 1990 г. насам Министерството на образованието е призовавано да включи или изключи едни или други факти от учебниците и учебните програми. Но за първи път в съвременната история на Република България държавната институция - Министерство на образованието, се превръща в цензор, изпълнявайки политическа поръчка на малка група кресливи и недотам професионално подготвени хора. За първи път министърът на образованието абдикира от задълженията си, взема страна в научен спор и разпорежда да се правят промени в текстове на неотпечатани учебници, за които вече се е произнесло учителството. При това става дума за текстове, които са одобрени от МОН и отговарят на утвърдените от същото министерство учебни програми. Нека някой посочи кои от фактите в тези набързо "заклеймени" учебници не са верни. Нека някой да опровергае статистическите данни или истинността на събитията, които са споменати, нека...! Но това не се случва! 

Аргументите на критиците се въртят все около ролята на някогашната Държавна сигурност. Но дали и доколко това е бил отличителният белег на времето и трябва ли той да измества всичко, случило се през социалистическия период? Не трябва ли пред младите хора събитията да се представят балансирано, да се покаже и доброто, и лошото. Всеки период в човешката история има своите светли и тъмни петна и извършват престъпление онези, които водени от идеологическа непоносимост, съзнателно скриват истината в нейната цялост. 

И още нещо - десетокласниците са достатъчно зрели хора. В своите социални контакти, в семействата си, в приятелските си кръгове те обсъждат и сравняват своето битие с разказите на своите близки и роднини за времето на тяхната младост. Нека всички, които изопачават истината за живота на българите през отминалите десетилетия, се запитат на чий разказ за социалистическия период ще повярват повече днешните младежи - на черните краски в учебниците, или на думите на своите родители! И най-вече - какво ще последва от това? Няма ли да доведе до все по-засилващо се недоверие към учебника, към училището, към обществените ценности? Това ли искат да постигнат днешните "активни борци" срещу вехтия призрак на Държавна сигурност? Нима техният идеал за бъдещ гражданин на републиката е обърканият, дезориентиран и отричащ всичко и всички човек, изпълнен с омраза и презрение към миналото и без ясна представа къде иска да отиде и как да го стори?

Ние, членовете на Федерация "Образование", настояваме Министерството на образованието и науката да изпълнява конституционните си задължения с очакваната отговорност и с необходимата твърдост. Протестираме срещу цензурата и вмешателството в съдържанието на научни продукти, каквито са учебниците, и настояваме за безпристрастност и балансираност при създаването на учебните програми.

За Федерация "Образование"

Александър Грозданов

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ