26 Февруари 2021петък15:06 ч.

Експерти:

Независимият прокурор е симулация на съдебна реформа

Кабинетът спешно търси "надзирател" на Иван Гешев, който обаче ще се избира от него и подчинената му колегия във ВСС

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 1365

Симулация на съдебна реформа, "независимият" прокурор ще е зависим от главния - това са само част от коментарите на юристи и експерти след решението на кабинета с промяна в НПК да бъде създадено "независимо звено", което да може да разследва главния прокурор. В събота МС се събра на извънредно заседание с единствена точка, посветена на въвеждането на нов "независим върховен прокурор".

Има логика, но кой ще разследва този независим прокурор, попита преподавателят по право, бивш председател на парламента и екс служебен премиер проф. Огнян Герджиков. "Ситуацията е доста заплетена. На мен като юрист ми е интересно как точно този механизъм за контрол върху главния прокурор ще кореспондира с текста на Конституцията, който казва изрично, че главният прокурор осъществява методическо ръководство и контрол върху цялата система на прокуратурата. Преди да се задвижи този механизъм, би било удачно Конституционният съд да се произнесе с тълкувателно решение, както е ставало по други въпроси. Иначе тази фигура ще създаде до голяма степен несигурност във взаимоотношението главен прокурор и прокурор с правомощия да разследва главния прокурор", предупреди директорът на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Бившият омбудсман Мая Манолова определи решението на МС като "съшита с бели конци заблуда, в която Бойко Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции". Според нея предложенията на Борисов са безполезни и симулират съдебна реформа, която той знае, че може да постигне единствено с промени в конституцията. Такива обаче Борисов съзнателно не предприема, защото предлага фигура, непредвидена в конституцията, на т.нар. независим прокурор, който щял да разследва началника си главния прокурор, смята тя. "За всеки юрист в държавата е ясно, че според Конституцията няма "независим" прокурор - пише го в чл. 126 от основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура извън системата на прокуратурата", коментира в социалните мрежи Манолова. 

Кабинетът предлага независимият прокурор да се избира с мнозинство от 2/3 от гласовете на прокурорската колегия във ВСС за 7-годишен мандат. Реално обаче "независимият" обвинител, който ще разследва главния прокурор и ще го праща на съд, ще бъде избиран от подчинени на главния бивши и бъдещи прокурори от ВСС. Новата длъжност ще е "прокурор, завеждащ отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Шефът на отдел "Инспекторат" или друг прокурор, определен от него, ще могат да възлагат отделни действия по разследването на прокурори или следователи от Националната следствена служба. Той няма да може да обвинява шефовете на ВКС и ВАС, както настояваше Данаил Кирилов. Българските власти са били призовани да се откажат от това намерение, защото е от полза за съдийската независимост и не съответства на европейските директиви и българската Конституция. Новият прокурор ще представя отчет веднъж годишно в НС, а на всеки 3 месеца ще бъде изслушван от ресорните парламентарни комисии.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 65

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 40

В ЕС се договориха за ваксинационни сертификати

автор:Дума

visibility 232

Евролидерите разделени за ваксинационните паспорти

автор:Дума

visibility 251

Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 40

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 259

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 240

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 312

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 264

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ