09 Юли 2020четвъртък23:55 ч.

90% от сградите на психиатричните болници са в тежко състояние

/ брой: 1

автор:Дума

visibility 1013

Между 80 и 90% от сградите на психиатричната помощ са в окаяно състояние, по-голяма част са пригаждани от стари помещения като бивш затвор или склад. Това стана ясно от думите на директора на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова. Тя участва в работната група, която изготвя нова Национална стратегия в областта на психичното здраве.

Сградният фонд е в тежко, дори критично състояние с изключение на клиниката в Пазарджик и клиниките в няколко университетски болници.

Нито една от сградите не е застрахована от подобни инциденти като пожара в софийския психодиспансер от 31 декември 2019 г. Столичните лекари обаче ще се справят, тъй като и друг път са били поставяни в подобна ситуация. От софийския психодиспансер в Нови Искър са разпределени 16 болни, останалите са в други отделения в столицата. Стресът от преживяното и от местенето пациентите ще преживеят постепенно. София разполага с 230 легла за психиатрична помощ.

В България няма регистър на психично болните и на практика точна статистика не се води, а само на база потърсилите специализирана помощ. Смята се, че при тежките заболявания от типа на шизофренията има относително реални данни за около 70 000 пациенти.

ДУМА припомня, че през февруари 2019 г. правителството одобри 2 млн. лв. за психиатричната помощ у нас, а в началото на юли здравният министър Кирил Ананиев представи анализ за състоянието на психиатричната помощ у нас и заяви, че са необходими 10 млн. лв. за ремонт и оборудване на 12 държавни психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 22 психиатрични отделения, разкрити към болници. Тогава Ананиeв каза, че 6,77 млн. лв. ще отидат за саниране на сградите, ремонти, оборудване и др., за купуване на обзавеждане са предвидени 2 865 000 лв.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 154

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 114

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 133

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 92

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 683

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ