26 Февруари 2021петък15:30 ч.

90% от сградите на психиатричните болници са в тежко състояние

/ брой: 1

автор:Дума

visibility 1327

Между 80 и 90% от сградите на психиатричната помощ са в окаяно състояние, по-голяма част са пригаждани от стари помещения като бивш затвор или склад. Това стана ясно от думите на директора на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова. Тя участва в работната група, която изготвя нова Национална стратегия в областта на психичното здраве.

Сградният фонд е в тежко, дори критично състояние с изключение на клиниката в Пазарджик и клиниките в няколко университетски болници.

Нито една от сградите не е застрахована от подобни инциденти като пожара в софийския психодиспансер от 31 декември 2019 г. Столичните лекари обаче ще се справят, тъй като и друг път са били поставяни в подобна ситуация. От софийския психодиспансер в Нови Искър са разпределени 16 болни, останалите са в други отделения в столицата. Стресът от преживяното и от местенето пациентите ще преживеят постепенно. София разполага с 230 легла за психиатрична помощ.

В България няма регистър на психично болните и на практика точна статистика не се води, а само на база потърсилите специализирана помощ. Смята се, че при тежките заболявания от типа на шизофренията има относително реални данни за около 70 000 пациенти.

ДУМА припомня, че през февруари 2019 г. правителството одобри 2 млн. лв. за психиатричната помощ у нас, а в началото на юли здравният министър Кирил Ананиев представи анализ за състоянието на психиатричната помощ у нас и заяви, че са необходими 10 млн. лв. за ремонт и оборудване на 12 държавни психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 22 психиатрични отделения, разкрити към болници. Тогава Ананиeв каза, че 6,77 млн. лв. ще отидат за саниране на сградите, ремонти, оборудване и др., за купуване на обзавеждане са предвидени 2 865 000 лв.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 73

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 40

В ЕС се договориха за ваксинационни сертификати

автор:Дума

visibility 238

Евролидерите разделени за ваксинационните паспорти

автор:Дума

visibility 252

Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 40

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 264

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 243

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 315

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 267

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ