20 Януари 2021сряда03:24 ч.

12 на сто от фирмите са спрели работа

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 287

След обявяване на извънредното положение в страната при 48% от работодателите служителите работят стандартно на работното място, като поддържат високи хигиенни и санитарни мерки. При 38% от фирмите наетите работят от вкъщи, а 12% посочват, че са преустановили дейност по различни причини - заради обявеното извънредно положение или липсата на поръчки. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата сред 300 фирми у нас.

При около 23% от работодателите служителите или част от тях са в платен отпуск, а при 18% от фирмите - в неплатен. Резултатите от анкетата показват, че бизнесът се адаптира, търси различни възможности за работа и гъвкави форми на заетост, но не навсякъде това е възможно. Интересен извод може да се направи, че са преувеличени и са химера очакванията, че за едни фирми кризата е предизвикателство, а за други е предимство. Несравними са двете категории, защото едва под 1% очакват положителен ефект, твърдят от БТПП.

Проучването сочи, че всички предприемачи са започнали да оптимизират разходите си, а това е инвестиция в бъдеще. Доста от тях са разбрали, че могат да се справят с по-малко работници и служители, и това също е инвестиция в бъдещето. Най-значима и силно необходима мярка за бизнеса сега е гарантираното придвижване на стоки и суровини по трансевропейските коридори, за да не се възпрепятства износът и вносът на стоки - 96% от компаниите смятат така. Освен това над 90% от фирмите посочват, че държавата трябва да съкрати сроковете за разплащане с бизнеса, да се извърши незабавно разплащане на просрочени задължения, както и да се открие телефонна линия за сигнали от страна на бизнеса.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ