04 Декември 2020петък01:22 ч.

Решението на МС за автомати за лекарства е рисково, твърдят експерти

Фармацевтичният съюз не е бил търсен за становище проекта, който противоречи на закона

/ брой: 184

автор:Аида Паникян

visibility 623

"Има твърде много неясноти в правителственото решение, а те се отнасят до това за кои лекарства се отнася този режим. Считам, че тази иновация на този етап не е с установен механизъм как ще действа и защитени ли ще бъдат интересите на гражданите. За мен все още е прекалено рискова". Така коментира пред БНР ръководителят на Катедрата по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София проф. Генка Петрова решението на кабинета да отпусне 20 млн.лв. на фирмата "Пос фарма" с 20 млн. лв. за изграждане на високотехнологичен център за контакт с клиенти и разполагане на определен брой автомати за продажба на лекарства. Според нея колкото се либерализира режимът на отпускане на лекарства, за които е установено, че трябва да са под надзора на фармацевта и на лекаря, толкова повече се застрашава здравето. 

Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) разрешава търговията на дребно с лекарствени продукти да се извършва само в аптеки и дрогерии. В автоматите може да се продават определени артикули и е забранено да се предлагат лекарства с рецепта. Авангардният проект обаче предвижда в машините да се предлагат и медикаменти по лекарско предписание, и лекарства по рецептурна книжка. Аптекари негодуват защо правителството помага на определена фирма, след като може да се работи по промени в ЗЛПХМ и желаещите да се ангажират с тази дейност. 

Ден след правителственото решение Българският фармацевтичен съюз обяви, че не е търсен за консултации и не е искано от него становище по решението на МС за одобрение на проекта за Меморандум за разбирателство между правителството и търговското дружество "Пос Фарма" АД. 

Проверка на ДУМА в Търговския регистър показа, че "Пос фарма" е регистрирана през лятото на 2019 г. с 280 000 лв. капитал. За проекта си фирмата ще ползва кредит от Първа инвестиционна банка. В Съвета на директорите са вписани Иван Атанасов Манолов, Едуард Ованес Мътърян и Иво Стоянов Благоев. 

Проучване на "Капитал" показва, че единият от тримата собственици на фирмата - Емил Папазян, е дългогодишен служител на аптечния собственик и политик Веселин Марешки, където е бил мениджър по продажбите от 2010 г. до 2016 г., а през 2013 г. е бил и кандидат за депутат от Ямбол от предшественика на партия "Воля" Либерален алианс. Миноритарен партньор пък е свързан с Йордан Цонев от ДПС.

Проектът предвижда да бъде изграден колцентър за нуждите на клиентите, като фармацевт ще ги консултира в реално време и ще прави връзка с лекаря, предписал рецептата. 

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ