12 Април 2021понеделник07:17 ч.

До 5 години преди пенсия може да се избира между НОИ и частен фонд

Предложенията на левицата за повече справедливост за втория пенсионен стълб бяха отхвърлени

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 186

До 5 години преди пенсиониране родените след 31 декември 1959 г. ще могат да избират къде да се осигуряват за т. нар. втора пенсия - в частен фонд или в НОИ, и ще имат възможност да прехвърлят парите си, реши парламентът. По този начин протаканият и отсрочван около 3 години законопроект за промяна на КСО бе приет на второ четене с гласовете на мнозинството. Около 20 години от началото на пенсионната реформа у нас този въпрос бе висящ, а част от първите от около 200 хил. жени, навършили 61 г., до няколко месеца ще се пенсионират и трябва да получават и въпросната пенсия. Хората, на които до 30 юни т.г. им остават 5 години до пенсия, също ще могат да прехвърлят еднократно парите си в частен фонд или в НОИ. От догодина евентуалното прехвърляне ще става на стъпки. От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. обаче прехвърлянето на парите ще става не по-късно от една година преди навършване на възраст за пенсиониране. От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. прехвърлянето може да става не по-късно от две години преди пенсия, от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - три години, от 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. това може да стане не по-късно от 4 години преди пенсия, а след 1 януари 2038 г. - не по-късно от 5 години. Жените, родени след 31 декември 1959 г., на които предстои пенсиониране тази година, трябва сами да преценят дали да прехвърлят партидите си от частен фонд в НОИ, макар че според експерти ще загубят от това. 

Законът урежда трите вида пенсии, които универсалните фондове ще изплащат - пожизнена, разсрочено изплащане на събраните по партидата средства и еднократна, когато парите не стигат за другите два вида пенсионни продукта, което най-вероятно ще се случи с около 20% от първите пенсионери (около 200 хил. жени, които имат по партидите си не повече от 900 лева).

Мнозинството отхвърли предложенията на БСП. Едно от тях бе хората да получат лихвите по партидите си. Отхвърлена бе и идеята хората да могат да избират къде да са средствата им до момента на пенсионирането. Както и по-рано е казвал Георги Гьоков, 5 години са дълъг период, в който може да има много промени, а "другото е лотария". От левицата бяха възмутени, че при представянето на законопроекта на МС в залата няма представител на вносителя. "Това се отразява на живота на 2,5 млн. български граждани, дори бих казал на всички български граждани", коментира Гьоков. Той бе възмутен и от няколкото различни такси, които осигурените трябва да плащат на дружествата. 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ