19 Май 2021сряда05:01 ч.

А-а-ах, славна храна!

/ брой: 3

автор:Калина Йотова

visibility 2140

Food, Glorious Food!*, припяват героите на мюзикъли и детски филмчета. Все същата каша, Оливър, но на песен! Като се сетя за прогнозите, че през 2011 г. жителите на Земята ще надхвърлят 7 милиарда, и фактите - че всяка секунда броят на хората набъбва с почти три новородени, а 82% от жителите на планетата живеят в т.нар. развиващи се страни, където прирастът е най-голям, нищо чудно човечеството скоро да гракне в хор химни за прослава на продоволствието.
Добре поне, че има хора, дето не живеят само за да приспиват бдителността си с пантагрюелски пирове, докато другите го карат на вятър и зъби. Тези човеци, кой затлъстял на милиарди, кой понатежал с голямо влияние, отварят лакомо уста, за да погълнат в големия си търбух свирещите стомаси в едно с прегладнелите. Да вземем например основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, който развъжда "суперхрана", снабдена с всички необходими за човека витамини и минерали. В случай че не се впечатлите, ще ви предложат златния ориз с много бетакаротин срещу детска слепота. За недохранените африканчета са предназначени пробните насаждения със супербанани. А защо не и с всичко необходимо за нормалното човешко развитие? Важното е, че в експериментите се използва генното инженерство или още по-префинено - биотехнологиите! Нищо, че Гейтс обича да сади заедно с гладници като "Монсанто", "Дюпон", "Пайъниър Хай-Бред"...
Вчера "Уикилийкс" ни сервира, че преди време американското посолство в Париж е посъветвало Вашингтон да започне търговска война срещу всяка страна от ЕС, която се противопостави на отглеждането на генномодифицирани култури (стр. 8). По повод този "наказателен" списък - никой не храни съмнения за влиянието на някои US дипломати, но как така всички ще клъвнат, когато са намесени и личните бизнес интереси, които стигат чак до Белия дом?! Малко ми напомня за решението на ЕК за разпространение и продажба на ГМО продукти в ЕС, след като Барозу се кле, че не подкрепя корпоративни интереси. А най-много ме подсеща за една статия на една друга фигура в български вестник за "Един различен поглед върху биотехнологиите в земеделието". Според "Уикилийкс" US дипломати по цял свят лобирали за ГМО като стратегическа правителствена и търговска цел. Според "различния поглед" "България има пълния капацитет да се превърне в регионален център по биотехнологии"; областите, които представляват най-голям интерес за сътрудничество, са "IT секторът, биотехнологиите и ВЕИ", но най-вече "България не бива да пропусне възможността за одобряване на земеделски култури, подобрени с помощта на съвременната наука поради дезинформация и необосновани страхове". Аха-а, славна модификация! Значи каквито ни ги надробят, такива ще ги сърбаме! Или на чист български - eat hearty (да ви е сладко).
_________

* - Храна, славна храна - популярна песен от мюзикъла "Оливър"

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ