02 Юни 2020вторник01:11 ч.

А-а-ах, славна храна!

/ брой: 3

автор:Калина Йотова

visibility 1526

Food, Glorious Food!*, припяват героите на мюзикъли и детски филмчета. Все същата каша, Оливър, но на песен! Като се сетя за прогнозите, че през 2011 г. жителите на Земята ще надхвърлят 7 милиарда, и фактите - че всяка секунда броят на хората набъбва с почти три новородени, а 82% от жителите на планетата живеят в т.нар. развиващи се страни, където прирастът е най-голям, нищо чудно човечеството скоро да гракне в хор химни за прослава на продоволствието.
Добре поне, че има хора, дето не живеят само за да приспиват бдителността си с пантагрюелски пирове, докато другите го карат на вятър и зъби. Тези човеци, кой затлъстял на милиарди, кой понатежал с голямо влияние, отварят лакомо уста, за да погълнат в големия си търбух свирещите стомаси в едно с прегладнелите. Да вземем например основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, който развъжда "суперхрана", снабдена с всички необходими за човека витамини и минерали. В случай че не се впечатлите, ще ви предложат златния ориз с много бетакаротин срещу детска слепота. За недохранените африканчета са предназначени пробните насаждения със супербанани. А защо не и с всичко необходимо за нормалното човешко развитие? Важното е, че в експериментите се използва генното инженерство или още по-префинено - биотехнологиите! Нищо, че Гейтс обича да сади заедно с гладници като "Монсанто", "Дюпон", "Пайъниър Хай-Бред"...
Вчера "Уикилийкс" ни сервира, че преди време американското посолство в Париж е посъветвало Вашингтон да започне търговска война срещу всяка страна от ЕС, която се противопостави на отглеждането на генномодифицирани култури (стр. 8). По повод този "наказателен" списък - никой не храни съмнения за влиянието на някои US дипломати, но как така всички ще клъвнат, когато са намесени и личните бизнес интереси, които стигат чак до Белия дом?! Малко ми напомня за решението на ЕК за разпространение и продажба на ГМО продукти в ЕС, след като Барозу се кле, че не подкрепя корпоративни интереси. А най-много ме подсеща за една статия на една друга фигура в български вестник за "Един различен поглед върху биотехнологиите в земеделието". Според "Уикилийкс" US дипломати по цял свят лобирали за ГМО като стратегическа правителствена и търговска цел. Според "различния поглед" "България има пълния капацитет да се превърне в регионален център по биотехнологии"; областите, които представляват най-голям интерес за сътрудничество, са "IT секторът, биотехнологиите и ВЕИ", но най-вече "България не бива да пропусне възможността за одобряване на земеделски култури, подобрени с помощта на съвременната наука поради дезинформация и необосновани страхове". Аха-а, славна модификация! Значи каквито ни ги надробят, такива ще ги сърбаме! Или на чист български - eat hearty (да ви е сладко).
_________

* - Храна, славна храна - популярна песен от мюзикъла "Оливър"

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ