01 Юни 2020понеделник03:08 ч.

От редактора

А къде е държавата?

/ брой: 157

автор:Борис Данков

visibility 4186

Авторът на "Приказка за стълбата" и "Работникът", на "Руският Прометей" и "Тълпите", на "Роза Люксембург" и "Юноша" не заслужава тази немара и разруха, в която е потънал неговият дом на ул. "Овче поле" 116 в столицата.
Смирненски не заслужава подобна участ! - това прекрасно го знаят софийските  чиновници, които досега си правеха оглушки за поддържането на сградата, макар че тя беше публична общинска собственост. Подобно на паметника "1300 години България", къщата беше оставена да се руши и разваля, да тъне в смрад и неведение. Дали поради ненавистта и омразата на новоизлюпените родни "демократи" към "комуниста" Христо Смирненски? Или заради тяхната примитивна нетърпимост към неговите идеи? Все тая, но е факт, че през годините на "прехода" домът на поета беше оставен на произвола на съдбата. Не проявиха достатъчна настойчивост за неговото опазване и от Националния литературен музей. През 2004 г. къщата-музей "Христо Смирненски" официално беше затворена за посещение и цялата експозиция преместена във фондохранилището на музея.
Неотдавна един общественик и политик с будна гражданска съвест като Борислав Цеков надигна глас за спасението на къщата. Прави чест на този интелигентен млад мъж, че той се извиси над политическите страсти и пристрастия, антипатии, и застана срещу "общественото безразличие и чиновническо бездушие". След месец или два ще се събере и създаденият по негово предложение инициативен комитет за спасяване на къщата. Това е чудесно, но след като вече държавата е пълноправен собственик на сградата, не следва ли и тя да си поеме отговорността за нейното опазване и поддържане?
Излишно е да убеждаваме някого колко голям и талантлив поет е Христо Смирненски. Още по-излишно да доказваме къде е мястото му в националната ни литература. Неговият поетически гений не се нуждае от подобна индулгенция. Дано да проумеят това най-сетне разнокалибрените политически ненавистници и бюрократи. Дано.

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ