29 Октомври 2020четвъртък19:59 ч.

А стига де!

/ брой: 111

автор:Светлана Велева

visibility 1687

Държавата взе нови 100 млн. лв. вътрешен дълг. Външния вече го изтеглихме целия. Така и не стана ясно защо. На фона на всички критики, отправени към кабинета - за безумни реформи, лобистки закони, липса на адекватни мерки, има едно нещо, което не може да им се отрече. Нещо, в което са безспорни "професионалисти". А именно - да боравят умело с нашите пари, като фокусник - днес ги има, утре ги няма, следа - никаква. Аргументи - разнопосочни, противоречиви, действията - "на тъмно". И не някакви си милиони, а милиарди.
Фактите. На 15 март 2016 г. България изненадващо изтегли 2 млрд. евро нов дълг от международните пазари. В емисионния календар е записано, че за 2016 г. страната ни може да изтегли нов дълг от 5,3 млрд. лв., от които 3,9 млрд. лв. (2 млрд. евро) от външни пазари. Е, точно те бяха изтеглени наведнъж, без убедителни аргументи. Както беше гласуван и дългът от 16 млрд. Новият 4 млрд. дълг щял да бъде използван за рефинансиране на стар дълг и като буфер във фискалния резерв. Защо обаче е нужно да се осигурява буфер, след като по това време имаме огромен фискален резерв и излишък? Старият дълг пък, който тази година трябва да платим, е само 450 млн. евро (0,9 млрд. лв.). Остават 3 млрд. от взетия дълг, защо бяха нужни?
Да видим бюджетните параметри преди заема. Февруари завърши с фискален резерв от 8,9 млрд. лв. и бюджетен излишък - 915,2 млн. лв. Дефицит няма, няма нужда и от буфер. Незнайно защо на 15 март теглихме 4 млрд. лв. В случай, че не бъдат изхарчени през годината, парите ще могат да се ползват за погасяване на дълга по падеж догодина (950 млн. евро), казва МФ. Да, но и за догодина е планиран нов заем от близо 3 млрд. лв., за въпросния падеж и пак за буфер. Парадоксът е - при толкова излишъци и буфери, без да се правят осезаеми реформи и инвестиции, накрая на годината пак се оказваме в дефицити и трябва да актуализираме бюджета, за да теглим нов дълг. А стига вече крадене, де!
 

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ