18 Февруари 2020вторник08:07 ч.

А това кога сте ми го обещавали?!

Лъгал ли ни е премиерът Бойко Борисов през октомври миналата година

/ брой: 274

автор:Христо Карастоянов

visibility 2053

И тъй, няма трън-мрън! От 1 януари 2012 година възрастта на пенсиониране се увеличава с една година. За всички! Няма чиновник, няма миньор - наред! Това - засега! Понеже от 2015 пенсионната възраст на българина ще си расте с по още четири месеца годишно, та тъй, малко по малко през 2021 г. възрастта за мъжете ще достигне 65 години, а за жените - 63 години, и реформата ще завърши.
Хем тоя път това не го казва правителството. Казват го народните ни (с извинение) избраници, които в петък внесоха поправки в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване за догодина. Промените между двете четения на проекта бяха депозирани само часове преди да изтече удълженият с два дни срок. Малко на тъгъдък се получава, обаче няма как: живеем в много динамично време и страшно е, майко, и весело, ситуацията се мени с часове и трябва бързо да се реагира, тъй че какво тук значи някаква си Конституция?!...
Тюх, дявол да го вземе - а аз тъкмо вече си бях приготвил пенсионерските дрешки и си бях заплюл едно кафене тука, дето да си прекарвам времето на заслужен отдих! Отиде тя!
"Решението и отговорността за пенсионната реформа е на управляващите, а тристранката е само консултативен орган" - отсече бодро шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.
А пък заместник-началничката на споменатите от Менда Стоянова управляващи Искра Фидосова беше още по-ясна. Според нея ГЕРБ сън не спи, за да работи за реформи. Верно, непопулярни, трудни реформи, НО НАРОДЪТ ВЕЧЕ БИЛ ДАЛ СВОЯ ГЛАС ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ. И управляващите от своя страна, щат не щат, са ДЛЪЖНИ ДА ОПРАВДАЯТ ДОВЕРИЕТО, КОЕТО СА ПОЛУЧИЛИ...
Толкоз!
Да видим сега какво съм разбрал...
Като твърди, че народът "вече е дал своя глас", сладкодумната и ангелогласна госпожа Фидосова вероятно има предвид изборната победа на партията ГЕРБ през лятото на 2009 година. Няма какво друго да е имала предвид...
Хубаво, ама аз защо не мога да си спомня да съм делегирал на управляващите правото да вдигат годините за пенсия както им скимне? И не поради някакъв каприз от моя страна не съм го направил, ами по простата причина, че никой не е обещавал нищо подобно от предизборните си плакати. Ако някой ми покаже предизборна платформа на кандидат за народен представител, където да пише, така и така, ще направим тъй, щото да се пенсионирате все по-дърти, то аз на секундата си вземам думите назад. Или пък, че през 2009 година са ми обещавали, че през 2010-а ще им текне да увеличат пенсионния стаж (което си беше горе-долу пак същото: за пълна пенсия трябва да бачкаш до шейсет и пет или пък ще идеш да си купиш някоя и друга годинка - странен алъш-вериш с възрастта)...
Ако го видя написано черно на бяло това нещо, веднага й целувам ръка на Фидосова и й казвам: "Права си, душа! Стига глезотии от наша страна! Действайте! Гласувайте, та да се свършва вече!"
Обаче не е тъй, да му се невиди!
Нищо такова не пише нито в Програмата за европейско развитие на България от 1 юни 2009 г., нито в предизборната управленска програма на ГЕРБ ("по-малко държава в икономиката, структурни реформи, ниски данъци, качествена и ефективна администрация, бюджетна прозрачност и благоразумие" - и край на цитата).
Добре де, да кажем, че преди избори всеки нещо послъгва, нещо недоизказва, нещо разкрасява... - човещинка, какво да го правиш.
Обаче година и кусур подир изборите, на 31 октомври 2010 година, сам Бойко Борисов каза по една национална телевизия, че възрастта на пенсиониране ще се увеличава, но не от януари догодина: пак от януари, само че през 2021-ва! И то не отведнъж, а с по шест месеца, та чак през 2024 и 2026 г. да се получи туй, дето сега искат да стане след един месец: 65 години за мъжете и 63 за юначната българка.
Лоша работа... Ако са прави двете, че само управляващите решават кога да се повиши възрастта за пенсионирани, то се получава, че или Бойко Борисов не е от управляващите, или лани е излъгал.
И понеже не вярвам да са имали предвид това, то остава да приемем, че изглежда някой там в ГЕРБ брои наобратно последните две цифри в посочената от Бойко Борисов далечна година. Така де, 2021-ва, 2012-а... - кой ти гледа в тая криза.
То има и виц по въпроса, ама е дотолкоз грозен, че никога няма да ви го кажа...


Извинение

В интервюто на румънската изследователка проф. Елена Сюпюр, публикувано в броя ни вчера, по вина на редактора е допусната досадна грешка - тя е обсъдила ръкописа си за българската емигрантска интелигенция в Румъния през ХIХ в., издаден у нас като книга, с проф. Николай Жечев, а не с проф. Тончо Жечев, както е написано в интервюто. Извиняваме се за грешката.

 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ