29 Октомври 2020четвъртък19:05 ч.

А утре ще са ни виновни бедните

/ брой: 221

автор:Ралица Табакова

visibility 1303

"България няма случай с роми... Искате да вкарам държавата в нещо, което не съществува, за да ни попречи за Шенген." Това бе лаконичният, но категоричен коментар на българския премиер по темата има ли етническо напрежение в страната. Два дни след изказването на Борисов ромите от печалния блок 20 в Ямбол се оказаха нежелани от жителите на околните села. Които направиха подписка и със светнали от гняв очи разказаха пред всички репортери, че не искат циганите да им вгорчават живота.
"Няма напрежение, опасявам се, че родителите просто се страхуват да не падне нивото на обучение". С тези думи просветният министър отрече да има проблем във факта, че 24 първолаци са отписани от училище, защото се оказало, че в класа им има 12 ромчета.
Няма проблем ли? Че той кънти оглушително в главите ни всеки изминал ден. И обрича държавата ни на мрачно бъдеще. Проблемът е кървяща рана, зараза за цялото ни общество. Проблемът не е етнически, той е социален, образователен, морален... Огромен е.
На кого да разчитаме, че ще възпита и научи децата ни на търпимост, солидарност и човечност? На кого - щом и родители, и учители носят заразата на омразата? Омразата я има, има го и страхът, който ражда гняв и агресия... Агресията се изражда във война.
Война, тръгваща от улицата, където скинари пребиват роми в трамвая. Война, пренасяща се в училище, където българчето се гнуси от циганчето.
И няма кой да събере за поздрав дланите на българче и циганче. Просто защото учителите са бегълци, а родителите страхливци. Няма и кой да ги запознае. Защото ромчето дори не срича на български.
Говорим, че сме толерантни, повтаряме при всеки удобен случай как България е спасила своите евреи, тупаме се в гърдите колко гостоприемен народ сме. Дали? Толерантността не се постига с отричане на един проблем. Нация не се спасява със съсипано образование и с две трети неграмотни ученици. Народ не се сплотява с агресия към по-слабия и погнуса към по-бедния.
Защото днес ромите са ни виновни, че в Европа ни се присмиват. Но утре може да се окаже, че са ни виновни бедните. Защото са останали неуки и болнави, тъй като държавата се грижи само за богатите.
Утре ще отписваме ли първолаците от училище, в което има по-беднички деца? Утре ще насъскваме ли синовете си да пердашат връстниците само защото са със стари обувки и закърпени ризки?
Вероятно утре господин премиерът с менторски тон ще обясни, че в България бедни няма. И че това е долна инсинуация, целяща да ни окепази пред Европа.

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 206

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 123

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 111

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 111

Европа остро осъди терора в Ница

автор:Дума

visibility 150

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 604

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 508

/ брой: 206

Правото на строеж срещу правото на въздух

автор:Деси Велева

visibility 300

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ