02 Октомври 2022неделя07:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Корица на книгата

Нова книга

А животът е стихия...

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 161

Георги Н. НИКОЛОВ


"Странен пантеон" е озаглавил Стоян Георгиев новата си стихосбирка, съзидана от две взаимно допълващи се части: "По делата Бог въздава зло, позор или пък слава" и едноименната "Странен пантеон". Книгата е дело на издателство "Либра Скорп", Бургас, 2022 г., и обединява по страниците си творческите търсения на автора, запечатани по редовете във впечатляваща философска лирика. В нея е фокусирана цялата човешка същност на съвременника, залегнала в творби като "Любовта", "Съдбата", "Истината", "Вярата", "Мъдростта", "Щастието" и т.н., цветна мозайка от споделени истини. Те са всъщност и обобщени послания от и до съвременната личност, формулирани задълбочено от автора до всички нас, колкото и да сме различни. 

Основното качество на стиховете в книгата, най-вече в първата й част, е мъдростта. Тя несъмнено е плод на изживени митарства, радости и разочарования, дали на Стоян Георгиев повода чувствата да бъдат преосмислени и обобщени в кодекс на доброто над злото; на стойностното над мимолетното; на значимото над дребното, нетрайното, импулсивно-загадъчното, бързо отмиращо именно върху хоризонта на безсмъртното време. Лирически герой в книгата е Човекът, съграден по образ и подобие Божие, търсещ истините в стародавните скрижали и днес, в съвремието. Защото, за разлика от нашата физическа мимолетност, те са вечни и ненакърними. Тази първа част от книгата на Стоян Георгиев е теистично обусловена, без да отрича земната греховност и привидно несъвършенство. Всеки от стиховете в нея завършва с двустишие - поанта, правещо споделеното по-горе в текста още по-важно и проверено в годините и обществения развой...

Не по-малко важна е и втората част на стихосбирката: "Странен пантеон", в която отново Личността ни води през дебрите на делника с привидно познати, ала обобщени изводи за нашето съществуване; какво търсим сред житейските вълни и от какво да страним. По редовете обаче отсъства всякаква дидактика. Те са споделени мисловни истини по различни поводи, както с широтата на общественото световъзприемане, така и пречупени през индивидуалния критерий на отделния човек. Особено значими са разсъжденията на автора върху изкуството и днешните "модерни" поети; върху медитацията на народа, воден от доморасли копои, неизвестно къде и в чий интерес. Не е отминат историцизмът в стихотворението "На моя предтеча", на просветлението, на красотата на природата и в крайна сметка на същността на света, ласкав за едни, а за други озъбен.

Още много може да се говори за новата книга на Стоян Георгиев, но тя трябва да бъде прочетена от хората на различни възрасти. Нейно несъмнено достойнство е искреността, дълбокото и мъдро вглеждане в същността на битието, философският изказ на изреченото по редовете, постигнато чрез личен опит в различните превратности. Тя е и своеобразен пантеон на човешката природа в миналото и съвремието по пътя към бъдещото време. Пантеон, в който, след внимателно вглеждане, откриваме и самите себе си...

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 285

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ