13 Април 2021вторник14:20 ч.

Пардон

АБСУРД ВРЪЗ АБСУРДА

/ брой: 169

автор:Благовест Митков

visibility 246

Това, че живеем в абсурдна държава, вече е ясно на всички. Преди години, когато футболните ни национали обявиха, че ще стачкуват, ако не им бъдат изплатени някакви премии, във вестниците писаха, че това ще бъде първата в света стачка на милионери. Сега пък се задава увеличение на цената на тока. И работодателите заплашват, че ще стачкуват. Това ще бъде първата в света стачка на фабриканти. А премиерът Борисов пък обяви, че и той ще протестира. Ето ви и първият премиер-стачник!
Впрочем цената на тока, че ще се вдигне, ще се вдигне. Рано или късно. Защото сме в преход и криза, а да управляваш в условията на преход и криза е беля работа. Да убеждаваш народа, че управлявайки в условията на преход и криза, въпреки всичко управляваш успешно, също е беля работа.
А пък да убеждаваш народа, че благодарение на твоето управление той живее все по-добре – от това по-беля работа няма! Някой беше казал, че хладилникът победи телевизора. Той явно е умен човек.
Друг умник пък беше казал, че когато работите не вървят, редно е да се надникне в историята. Да надникнем:
Годината е 1919. Германия е победена. Кайзерът е свален, империята е мъртва. Разруха! Пълна, разруха! Чели сме нещичко от Ремарк, знаем.
По същото време в Русия се води гражданска война. Ама се води така, както само руснаци могат да я водят! Кръв, смърт и глад! Чели сме нещичко от Булгаков, знаем. Двайсет години по-късно обаче Германия вече е световна сила и е завладяла почти цяла Европа, а Русия след още четири години побеждава Германия и завладява половината Европа.
А сега нека да прескочим горе-долу половин век. Годината е 1990. В България започва преход. Някои казват, че преходът е от комунизъм към капитализъм, други казват, че е от планова към пазарна икономика, трети нищо не казват, но една прекрасна сутрин се събуждат милионери.
И като тръгна пустият му преход! Ха днес да свърши – не свършва! Ха догодина да свърши – не свършва! Двайсет и пет години все преход и криза, преход и криза – безкрай!
Та сега, когато отново се задава увеличение на цената на тока, а оттам и на всичко останало поради кризата, редно е да попитаме – коя война България загуби и с кого воюваме в момента? Но задават ли се абсурдни въпроси, когато сме наясно, че живеем в абсурдна държава?!

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ