08 Юли 2020сряда14:32 ч.

АБВ срещу пакта на Дянков

Движението предложи в Конституцията да се запише въвеждането на "емоционален" борд за хората на властта

/ брой: 49

автор:Ира Тодорова

visibility 1542

Против пакта за финансова стабилност на Симеон Дянков се обяви вчера движението АБВ. Според експертите Калин Славов и Константин Проданов набелязаните мерки в пакта ще доведат до по-висока безработица и влошаване на конкурентоспособността на страната. "Самоцелният балансиран бюджет няма да доведе чужди инвеститори в България", бе категоричен Проданов. Той допълни, че, ако едно правителство е компетентно, не му трябва финансов намордник.
Основните параметри за ограничаване на дефицита и на държавния дълг, предложени от Дянков, преповтарят европейските норми и не е нужно да се записват повторно в българското законодателство, отбелязаха от АБВ. Според Проданов несъстоятелна е и идеята за промени на преките данъци с квалифицирано мнозинство.
От АБВ предложиха да се запише в Конституцията въвеждането на "емоционален" борд за хора на власт, които да не могат да действат, преди да преброят до 100. "Какво впечатление прави на чуждите инвеститори това, че премиерът си позволява да уволнява и назначава в същия ден шеф на голямо държавно предприятие", коментира Проданов. Той допълни и че не може да се правят заявки за реформи, които да се оттеглят след месец-два. Това, по думите на Проданов, създава впечатление за ниско ниво на експерти и именно тази непредсказуемост отблъсква чуждите инвестиции. "Капиталът бяга от тези неща", бе категоричен Проданов.
От своя страна Калин Славов наблегна на темата за членството ни в Шенген, както и за нашумелия напоследък въпрос за използването на специалните разузнавателни средства. Относно шенгенското пространство ексзамът във вътрешното министерство подчерта, че последната европроверка, която ще е за сигурността на сухопътните ни граници, ще е в края на март и е много важна. По темата за спецсредствата Славов коментира, че трябва да се промени нормативната уредба, като се конкретизират престъпленията, за които като доказателство може да се използва СРС-та. Славов лансира и идеята за специализиран национален регистър за събиране на СРС-та. От АБВ са категорични, че трябва да има и независим контролиращ орган, в които да влизат представител на омбудсмана, на СБЖ, на Висшия адвокатски съвет и на неправителствени организации, занимаващи се със защита правата на човека.
Темата за БОРКОР също бе повдигната, като Ивайло Калфин подчерта, че проблемът на службата е, че е институция към изпълнителната власт. В тази връзка той припомни идеята на Георги Първанов за създаването на подобна институция, която обаче да е независима или "равноотдалечена" от другите институции.
Калфин предупреди и от името на АБВ, че има опасност в Европейския съюз да се оформи блок от всички страни от еврозоната, който да взема важните решения за съюза. България трябва да направи всичко възможно това да не се случи, както направиха останалите девет европейски страни извън валутното обединение, призова бившият външен министър. Той бе категоричен, че трябва да отстояваме позицията си, че сме пълноправен член на ЕС, за да не бъдем тласнати към "втората Европа". "А не като Бойко Борисов, който казва - първият път не ни канят, после ще ни канят", заключи Калфин. 

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ