Агнешкото с 1 лев по-евтино от миналия Великден
/ брой: 90
Основните хранителни продукти за Великден са с до 7-8% по-евтини в сравнение с миналата година. Това заяви Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) пред "Фокус". Агнешкият бут е със 7,6% по-евтин от миналата година, а цената на плешката е с 8,6% по-ниска. Средната цена е около 12-13 лв. за килограм, което е с 1 лев по-малко от същия период на 2013 г. Стойчев успокои, че купувачите не трябва да имат притеснения за свежестта на българското месо, но вносното агнешко, което пристига от страни като Нова Зеландия и Австралия, няма как да е прясно. Там, където потребителите намерят много евтино агнешко месо, най-малкото няма да е прясно и да има такъв вкус като българското, допълни Стойчев. По отношение на друг най-често употребяван продукт за Великден - яйцата, той съобщи, че цената им е стабилна от месеци със средни стойности около 19-20 стотинки.