20 Юли 2024събота15:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

В 59-о ОУ "Васил Левски" дискутираха темата за насилието сред подрастващите

/ брой: 242

visibility 2913

Миглена Китанова

"Агресията и насилието в училищата" бe темата за дискусия, която представи фондация "Слънчеви пътеки" в столичното 59-о обединено училище "Васил Левски" пред ученици от пети и шести клас с водещ и лектор психологът Христо Монов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". За целта организаторите предоставиха на децата книжката "Усмихни се", която да им послужи в училището и у дома.

Идеята на хората от фондацията e да бъдат полезни на децата, родителите и техните преподаватели с образователна лекция и диалог за агресията, за нарасналата престъпност в учебните заведения. Данните сочат, че България е сред първите 10 държави с най-висок процент тормоз в училище според изследване на Световната здравна организация в 43 страни. Само за една година агресията в училище се е увеличила два пъти според статистиката. Над 4500 са ситуациите с физическа и вербална агресия в образованието за 2016/2017 г. според МОН. Затова и подготовката около обучението срещу агресията беше отговорна задача, която без подкрепата на народния представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев нямаше да се осъществи, споделят от фондацията.

Училището, чийто патрон е Апостола на свободата, ни посрещна с празнична украса, много портрети на български писатели и възрожденци, с готовност да се включат повече ученици в темата за агресията и езика на омразата. Директорът на училището Мариана Божкова и нейните колеги бяха в основата на организацията. Въпреки учебния ден, всеки от тях се беше постарал за провеждането на  тази важна и необходима за техните възпитаници среща.

Стаята, предназначена за обучението, бе препълнена от ученици. Присъстваха директорът Мариана Божкова, зам.-директорът Мариана Младенова, психологът на училището Никоела Богданова, класните на пети "А" клас Калина Георгиева, на шести "А" и шести "Б" Вергиния Канзова и Елена Маринова, преподавателят по изобразително изкуство Елица Тошева. 

С професионализъм и искреност Христо Монов разкри тайните на агресията пред подрастващите, върна се към нейните корени, заложени в човешката природа. Той подчерта, че отношенията между хората са твърде сложни и затова при общуването трябва да се цени другият човек. Монов дискутира с децата темите за вербалната агресия, честото използване на социалните мрежи и интернет.  Психологът посъветва учениците да се предпазват от излишни емоции в училище, на улицата и в семейството. Подчерта, че спортът тушира агресивното поведение и учи на добри взаимоотношения.

По време дискусията бяха задавани въпроси, свързани с причините за лошите и негативни връзки между хората. Като важен фактор за възпитанието и добрата среда Монов изтъкна спокойната семейна атмосфера и разговорите у дома. Стана ясно, че в днешно време няма как да се изолираме от агресията, особено от специфични телевизионни предавания, които често пораждат насилие и омраза.

Въпросите и отговорите по тази болезнена тема за изхода от лошите навици ще продължават да вълнуват ученици, учители и родители. Част от нашата мисия е да помагаме за решаване на подобни проблеми, обясниха Даниела Козовска и Паола Колева от фондация "Слънчеви пътеки". 

В края на срещата преподавателите и учениците благодариха на Христо Монов и на организаторите, изпяха прекрасна коледна песен.

Училището

59-о обединено училище "Васил Левски" има над  125-годишна история, разполага с богата материално-техническа база - голяма просторна сграда на 4 етажа, 5 корпуса, 27 класни стаи, специализирани кабинети, 2 компютърни кабинета, единият от които е оборудван с компютърни терминални работни места, 2 физкултурни салона, игротека, широк двор с разчертани спортни площадки за различни видове спорт и зелени площи.

От всички столични училища единствено 59-о обединено училище "Васил Левски" през 2016 г.  получава от Столичната община званието "Следовник на народните будители". Най-специфичното обаче е, че в училището се обучават ученици с различен етнически произход, между които и бежанци. 

"Това извежда на преден план въпроса за образователната интеграция на тези ученици и за намаляване на процента на отпадналите от образователната система деца. Важен дял в образователно-възпитателния процес в училището заемат извънкласната дейност, заниманията по интереси и работата по проекти", казва Мариана Божкова. Тя смята, че участието в тези интеркултурни форми на работа дава поле за изява на всеки ученик, помага му да разкрие и развие заложбите си, като в същото време съхрани културната си идентичност. 

В училището се работи по редица проекти, свързани с образованието и културата, които увличат учениците и привличат младежите за повече извънкласни дейности.

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 1300

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 1336

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 1273

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 1269

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ