13 Юли 2020понеделник21:53 ч.

Актуално

Акад. Ангел Гълъбов: Спасение от коронавируса e само хигиената

Лечението е трудно и несигурно. В следващия сезон този вирус няма да го има, смята световноизвестният вирусолог

/ брой: 49

автор:Велиана Христова

visibility 7915

Ангел Гълъбов е световноизвестен вирусолог, водещ специалист у нас по антивирусни вещества. Бивш директор на Института по микробиология при БАН, асоцииран член на институтите "Пастьор" във Франция, където се създават голяма част от разпространените в света ваксини.

"Никой не знае колко са заразените в София и в страната"

- Акад. Гълъбов, много от българите са в паника заради коронавируса. Притесняват се, като да е дошла чума. Толкова ли е опасен новият вирус наистина?

- Паниката е вредно нещо. Опасен е, да. Опасен е, защото се разпространява много бързо и обхваща големи групи хора в геометрична прогресия. Вижте какво става в Италия - отделни случаи в началото, след това стават 10, после стават 100, после 1000 и т.н. Ситуацията е много тежка.

- Но в Китай казват, че вече са се справили и са спрели опасността...

- В Китай нещата са към привършване. Вирусът има два варианта. Когато е тръгнал от прилепите и е минал през панголините или змиите, той е бил в един вариант - казва се S, но се е превърнал в един L вариант, който води до тежки заболявания, каквито сега срещаме в Европа и каквито бяха в Китай допреди няколко седмици. С времето този вариант L отново започва да се заменя с по-лекия вариант S, както това става в Китай. Там пикът вече от две седмици е прехвърлен и заболяването е силно потиснато, върви към края си като някаква опашка.

- Каква е разликата между коронавируса и обикновения грип? Как хората да различат симптомите на новия вирус?     

- Разликата е много голяма. Обикновеният грип има кратък инкубационен период - един-два дни. Вирусът на грипа се размножава само в белите дробове, не прониква в кръвта. По време на инкубационния период, когато няма симптоми, но вирусът се размножава в дихателния тракт - трахея, бронхи, бронхиоли, взаимодействието с имунната система на белите дробове завършва с изливането на голямо количество прекиси радикали. Това са едни вещества, които като се излеят в кръвния ток, причиняват поражения на мембраните на малките съдове артериоли и капиляри, поради кжоето грипът става заболяване на целия организъм. Увреждат се сърцето, средното ухо, мозъкът, дори може да се появят язви в стомаха. Това е тази линия, която се казва оксидативен стрес. В белите дробове може да се развие и бронхопневмония. 

Грипното заболяване започва внезапно, с разтрисане и висока температура. Името грип идва от френската дума "грипе" - сграбчвам. Това е много характерно. Можеш точно да кажеш: вчера в 9 часа сутринта ме разтресе. А преди това си напълно здрав, няма ти нищо. Вдигаш висока температура, но няма никаква кашлица. В първия ден заболяването протича със симптоми на този оксидативен стрес - разтрисане, висока температура, болки в мускулите, главоболие, което не минава от аспирин и други противоглавоболни средства. Кашлицата се появява след два-три дни. Това е грипът.

Коронавирусната инфекция започва по друг начин.  Инкубационният период е до 14 дни. Този вирус прониква в кръвта. Заболяването започва с някакви малки затруднения в дишането, човекът казва: имам проблеми, кара ме да дишам често. Това е много лошо. И започва веднага с кашлица, която се усилва стъпалообразно, става все по-силна. Температурата също постепенно нараства, става по-висока. Това е коронавирусът. Както виждате, има голяма разлика от грипа. От първия момент силна кашлица, която се усилва, докато при грип суха кашлица се появява на третия ден от заболяването. Хремата е при простуда и се причинява от риновируси, които се размножават при 33 градуса на хладно, затова поразяват носната лигавица. 

- С какво се лекува коронавирусът? Лекарите казват да си стоим вкъщи, ако симтомите са леки, но с какво да се лекуваме?

- Е, това е голям проблем. При грипа има противогрипни препарати, които трябва да се вземат в първите дни след разтрисането. И трябва да се взима витамин Е срещу оксидативния стрес и витамин Е в комбинация с витамин С в големи дози. При коронавируса ситуацията е много трудна. Засега се препоръчва като първо средство в противовирусното лечение един препарат, който се казва Ремдезивир. Не знам дали този препарат го има в големи количества у нас. Той е разработен в САЩ при изпитване на голямо количество вещества върху тези вируси. Китайците имат опит с приложението на веществото Хлоротин, което в България го имаше доскоро под името Резохин. А във Франция се нарича Плакинил. Това вещество има противовирусен ефект, но не мога да кажа, че е блестящ. Използва се при някои комбинации от противо-НIV вещества. Но противо-НIV веществата, които пречат да се развива СПИН при заразени с вируса HIV, са доста токсични и трудно се понасят от организма. Но с тях се опитват да спасяват хората, какво да правят...

Второ - което е най-важното. Устройствата за механична вентилация. С тях трябва да се комплектова цялата здравна мрежа, болниците на всички областни центрове. Това са устройствата, осигуряващи кислород, защото спасението е в интубацията (вкарване на тръба в трахеята с цел прилагане на изкуствено дишане например). Това е дефицитът в момента на пазара в страни като Италия, Франция и Германия и т.н. В това е проблемът. Трябва да има апаратура, която да осигурява кислород, всяко отделение трябва да е екипирано с такъв апарат. Но и като го има, в един момент, когато има много болни, трябва да решаваш кого да спасяваш.

Третото е противовъзпалително средство. Кортизонът има противовъзпалително действие, но сега е забранен, защото той е антагонист на противовирусното вещество интерферон. И е разработен един препарат, който има свойства, сигурно е прилаган и в Китай, казва се барицитинит. 

И накрая последното, четвърто средство, което е нереализуемо, в Китай са го измислили - серотерапия. Т.е. серуми от преболедували да се използват за лечение на болни хора. Проблемът е, че в тези серуми има вирусни частици. Китайците са намерили начин, не знам дали са могли да предадат метода на други страни - САЩ, Италия, Южна Корея, Иран, да се дезактивира вирусът, да се запазят антителата. Такъв серум, инжектиран на болни, води до оздравяване. Това е терапията. Много неприятна и несигурна. Най-важното е да бъде осигурена механичната вентилация за тежко болните.

- А просто често проветряване на помещенията не върши ли работа?

- Това е друго, това е профилактика. Профилактиката е ясна - миене на ръцете много добре, алкохолосъдържащи разтвори, да се почистват плоскостите и предметите, до които човек се допира. Да не ходи много на обществени места - това се отнася особено за по-възрастните. Аз пътувам сега с таксита. Затварят се училища, музеи, опери. Събранията се отменят.

- Маските помагат ли?

- Маската е добра защита на болните, за да не предадат вируса на здрави. Е, помага в известен смисъл. В момента в България започна добро производство на маски. В железариите се продават пакети от български маски, произведени сега. Те са два вида. Едните са с добро устройство за дишане, струват по 6 лв. А обикновените маски са по левче. 

- Как очаквате да се развие заболяването у нас?

- Надявам се да отмине постепенно и да не се връща. Както се случи с предшественика му от 2002-2003 г. - тежкия остър респираторен синдром. Тогава нищо от това не можеше да се прилага, прилагаха само кортизон, поизмряха доста хора, включително медицински персонал, смъртността беше 10%. Но нямаше такава масовост като при коронавируса сега, нямаше такова предаване и заразяване на хора в геометрична прогресия. Смъртността сега е 3 до 3,5%, вирусът поразява главно хората над 30 години, поразява повече мъжете - те са две трети от заразените. При децата пък няма развита имунна система. Най-важното е неговото много бързо разпространение и коварност - голямо количество безсимптомни заболявания, носители на вируса. Никой не знае в каква степен е заразена София и цяла България. Не може да се каже.

- Като дойде топлото време със слънце, то ще спре ли вируса, ще го унищожи ли?

- Неясно е все още, много хора се надяват. Но смятам, че в следващия сезон няма да го има. Това е моето лично мнение.    

 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 81

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2139

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ