30 Октомври 2020петък10:39 ч.

Интервю

Акад. Ангел Гълъбов: Засега срещу КОВИД-19 действа само карантината

Лично аз призовавам всички да се ваксинират срещу грип, казва известният вирусолог от БАН

/ брой: 184

автор:Велиана Христова

visibility 1715

- Академик Гълъбов, напоследък много се говори, че има риск да се насложат коронавирусът и обикновеният грип. Може ли човек да се разболее едновременно от два вируса?

- Има един важен момент - истинският, епидемичният грип може да дойде през януари. До януари е време за ваксиниране. През есента грип няма да има, ще има само простудни заболявания, дължащи се на риновируси; ще има прояви на аденовируси, на някои парагрипни вируси, респираторно-синцитиалния вирус и прочее. Но епидемичният грип, за който вече се знае кои ще са щамовете и те са включени във ваксините, ще бъде през януари-февруари. Това е времето на грипа.   

Освен това, срещу грипа има ваксина, която дава защита, при възрастните - 60-70 на сто, или по-леко преболедуване. А при КОВИД-19 засега единственото надеждно средство е карантината, а ваксина се очаква в първото тримесечие на 2021 г. Въпреки че например в Русия беше обявено, че те вече имат ваксина, която може да се прилага. Само че там все още върви един краен етап на изпитване и данните от него ще бъдат много важни за всички. Дали ще изнасят ваксина, не зная. Китай също има ваксина, която се прилага, но не е за износ. А се подготвят ваксини в Англия и в САЩ. Също и в Германия, и знам, че американците се опитаха да я вземат. Но засега единственото средство е карантината. Приказките за колективен имунитет, които някои повтарят, не мога да ги приема като сериозни. 

- Вие много години работите съвместно с институтите "Пастьор" във Франция, известни с ваксините си. Там нещо не се ли очаква?

- Работим с институт "Пастьор", но там, доколкото ми е известно, засега не се разработва ваксина, има участие в подготовката за създаване на ваксина с други партньори.

- Каква е разликата между симптомите на грип и на КОВИД-19? Как човек да разбере от какво се е разболял?

- Симптомите са фрапантно различни. Грипът е заболяване, чийто инкубационен период е един до два дни максимум. Инкубационен период е времето от навлизането на вируса в организма и появата на симптоми, в това време вирусът се размножава в белите дробове. При коронавируса инкубационният период е по-дълъг, докъм 14 дни, а средно - 5-6 дни. Това е една съществена разлика. Освен това, грипният вирус причинява заболяване, което започва внезапно - сутринта човек може да е здрав, а следобед да го втресе. Дори може да каже примерно: сутринта в 8 часа ме разтресе. При грипа заболяването започва внезапно, с разтрисане, и още същия ден температурата може да достигне 39 градуса. Има болки в мускулите и главоболие, което не минава от противоглавоболни средства. Кашлица няма, суха кашлица се появява някъде към третия ден. Тя може да се засили и да е проява на тежък бронхит или бронхопневмония - вирусна или вируснобактериална смесена инфекция.

- А при КОВИД-19? 

- При КОВИД-19 случаят е друг - при него е характерно, че в началото започва със затруднено дишане на пресекулки, с кашлица, която се засилва все повече, стъпалообразно. Това е основен, водещ симптом. Постепенно се повишава и температурата. Вирусът засяга много тежко белите дробове и води до сериозни поражения. Грипният вирус обикновено не засяга дълбоките, крайните разклонения на бронхите, не слиза долу. Вирусът на птичия грип, който обаче не стана човеколюбив, имаше рецептори дълбоко в крайните разклонения на бронхите. При КОВИД-19 пораженията са именно там, дълбоко, той дори засяга алвеолите, където се извършва и газовият обмен. Доказа се, че даже кръвоносните съдове, които снабдяват тези крайни разклонения на бронхите, са препълнени с вирусни частици и има условия дори за запушването им. Това се доказва от изследвания на патоанатоми и патохистолози.

При грипа няма такава картина. Но и при него пораженията при взаимодействието с имунната система на белите дробове при тежките случаи водят до т.нар. оксидативен стрес - излив на вредни вещества, които навлизат в кръвния поток и поразяват сърцето, средното ухо, мозъка, бъбреците и пр. А при коронавируса - не че повтаря, но даже при леките случаи след преболедуване остава фиброза, т.е. разрастване на съединителна тъкан в белите дробове, която е нефункционална. Индивидуалната реакция на организма е твърде важна при всеки отделен случай. При грипа смъртността е максимум 0,5-0,6% годишно - за България това е около 2000 жертви. А при КОВИД-19 в някои страни се стига до 6-7%. Отчита се, че страната ни е сред първите три по смъртност в Европа.

- Има разнопосочни мнения за нуждата от ваксина при грип, някои дори казват, че тя е вредна...

- В много страни ваксинирането срещу грип достига 70%, а при нас досега се ваксинираха 2 до 4% от хората. Води се една смешна, но вредна пропаганда срещу ваксината. Лично аз призовавам всички да се ваксинират. Сега е моментът, нужни са около 20 дни за имунното преустройство. Ваксината е ефективна около една година. Срещу кои щамове трябва да бъде тя? Тези щамове се определят от центровете на Световната здравна организация, обикновено през март се съобщава кои са щамовете и фирмите започват да работят. Тази година се знае, че има четири щама, които могат да причинят грип.

- Затова ли се съобщава, че в аптеките ваксината тази година е четиривалентна и е малко по-скъпа - 22 лв.? Четиривалентна означава срещу четири щама, така ли?

- Точно така. Единият е щам на грипен вирус А (А1) - нещо като крайна издънка на свинския грип, който започна в началото на ХХI в. Освен това, във ваксината е включен щам, също тип А (H3N2), който носи названието "Хонг Конг". Този вирус циркулира от 1968 г. и е причинител на 93 до 95% от грипните инфекции през годините. Очаква се, че той ще бъде главният враг и сега. Поразява много възрастните хора и тези, които имат проблеми в дихателната и кръвоносната система. Във ваксината има и два щама на грипен вирус Б. Единият се казва "Вашингтон", другият - "Пъкит", от 2013 г. След епидемията от грип А в началото на тази година изведнъж се появи вълна от грипен вирус Б и тя именно се смеси по-късно у нас със заболяванията от КОВИД-19. Така че противогрипната ваксина, която вече се продава в аптеките, има действие срещу четирите щама. Беше внесена белгийската ваксина Инфлувак, очаква се внасянето и на френската Ваксигрип, тя се работи съвместно с института "Пастьор". Миналата година беше решено ваксинирането на лица над 60 г. у нас да бъде безплатно, а дали ще стане, е друг въпрос.  

- Кога е най-добре човек да се ваксинира?

- За възрастни хора - еднократно ваксиниране, може да стане сега, може през октомври, може през ноември. Срокът на имунното преустройство е 20 дни. При деца до 3-4-годишна възраст се препоръчва ваксинирането да е два пъти - т.е. дозата за възрастните да се повтори след 20 до 30 дни. При тях имунната система не е достатъчно развита и е доказано, че трябва да се приложат две инжекции. А за усилване на имунната система срещу бактериите в дихателните пътища се прилага швейцарски препарат, който го има и у нас - Бронховаксом. Той се прилага 10 дни, после - 20 дни почивка и така 2-3 месеца трае този процес. Той усилва защитата срещу агентите на грипа. У нас има и една имитация на Бронховаксома - Респивакс, но той съдържа недобре пречистени микробни тела.      

- А какви лекарства са ефективни, ако човек се разболее от грип?      

- Срещу грип са разработени високоефективни препарати - Оселтамивир и Занамивир. Тези два препарата са много активни, действат на всички грипни вируси. Те могат да се прилагат от втория ден след започване на заболяването, дават се за 5-дневен курс. Има и друго вещество - Римантадин, активен срещу грипен вирус А (не срещу Б), но при него се получи резистентност на щамовете и той не е толкова ефективен. Освен това, при грип срещу развитието на оксидативен стрес може да се прилага витамин Е, който е мощен антиоксидант; или комбинацията витамин Е плюс витамин С. Те обаче нямат ефект при КОВИД-19, срещу него разработката на вещества е в начален етап и те тепърва ще бъдат изпитвани.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ