14 Юли 2020вторник22:46 ч.

Ако поевтинее парното, ще е след март

ДКЕВР прави разчети от кога и с колко е "оправдано" понижаването на цената на топлоенергията

/ брой: 289

автор:Дума

visibility 454


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прави разчети възможно ли е намаляване на цените на топлоенергията от януари, след като за второ тримесечие цената на природния газ ще падне, макар и с много малко. Това съобщи председателят на регулатора Ангел Семерджиев. В края на миналата седмица общественият снабдител "Булгаргаз" внесе в ДКЕВР заявление за поевтиняване на синьото гориво с 1,78 на сто за първото тримесечие на 2011 г. От октомври пък цената на суровината бе намалена с почти 1 процент.
По думите на Семерджиев ще се пресметне достатъчно ли е получаващото се около 3 процента общо сваляне на тарифата за природния газ за натиск и на цените на топлофикациите, чиито основни разходи всъщност са за гориво. Цената на газа е основното условие за сваляне или за вдигане цената на топлофикационната услуга. Всички останали разходи са фиксирани и са намалени до минимум, заяви Семерджиев.
Политиката на държавната комисия досега обаче е била при толкова малки понижения или повишения на цената на газа да не пипа тарифите за топлоенергията особено по време на отоплителния сезон. И сега Семерджиев коментира, че ако бъдат променени цените на парното, трябва да се включат и разходите за допълнително отчитане.
Това ще намали ефекта от поевтиняването на газа, затова по думите на Семерджиев ще се прецени дали не е по-добре цените на топлоенергията да се свалят от март, когато е следващият ценови период при природния газ. Според нега няма съсменение, че цената на синьото гориво ще продължи да пада.
Новата цена на газа ще бъде обсъдена в сряда на открито заседание на ДКЕВР, но окончателното решение ще стане ясно в края на декември. Заявлението на държавната газова компания е за цена от 508.08 лв. без ДДС за 1000 куб. м. Заедно с таксата за пренос на газовия оператор "Булгартрансгаз" от 19.73 лв. без ДДС за 1000 куб. м за крайните потребители цената се получава 527.81 лв.


При евентуално поевтиняване на парното отопление от 1 януари 2011 г. няма да може да се извърши извънредно отчитане на измервателните уреди в големите градове. Това заяви Милена Стоянова - управител на една от големите фирми за дялово разпределение. Това, че топлинната енергия може да поевтинее, е добре за всички нас като потребители, но е немислимо да бъде извършено извънредно отчитане, и то точно по време на новогодишните празници, когато много хора не са по домовете си, коментира Стоянова. Тя каза, че ако не бъде извършено в рамките на два-три дни за всички абонати на топлофикационно дружество, извънредното отчитане не дава коректни резултати, а няма как около 300 000 абонати на "Топлофикация" - София, например да бъдат отчетени в рамките на няколко дни. Това означава, че ако има промяна в цената на парното, ще бъде използван методът "ден-градус", за да се правят изчисленията по новата цена, а след завършването на отоплителния сезон ще бъдат направени изравнителни сметки, обясниха от дружеството за топлинно счетоводство.

 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 380

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2258

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ