18 Април 2024четвъртък19:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ако щете!

/ брой: 221

автор:Наталия Гергова

visibility 1715

Ако наистина някъде в България преходът е приключил, то това е в цените. Там цари пълна свобода и ред. Всичко е пределно ясно, няма връщане назад. Движението е само напред и нагоре.
Ето например, токът ще поскъпне с 10% от 1 октомври. Обаче баничарниците вдигнаха цените преждевременно и вече работят по нови, с над 20% по-високи цени. Макар че токът формира някъде около 5% от цената на баничката. Ама ще кажат, че баничките се правят от брашно, а за да стане на брашно, житото се мели не между два камъка, а с ток. Да, ама новото жито, дето се вика, все още е на полето, а старото отдавна е смляно.
Това няма никакво значение. Защото каквато и надценка да сложат и производителите, и търговците - не 20, а 100, 200, 300%, все е законно, щото закона за спекулата отдавна го отмениха. Никой копче не може да им каже.
Ами да вземем цените на месото и колбасите. Регистрираната максимална цена в страната на свинския шол е 9,60 лв. А максималната цена на малотрайните колбаси е 10,30 лв.! Какво е свинският шол - чисто месо. А какво е малотрайният колбас? В кренвиршите например месото е не повече от 20%. Останалото е костен шрот (цената е ниска и затова се използва доста от производителите), соя, нишесте, оцветители. И да не забравяме т.нар. пълнители. Тяхната задача е да задържат повече вода и така повишават теглото на продукта. Изследване на "Активни потребители" на всички видове кренвирши, които се произвеждат у нас, сочи, че съдържанието на вода в тях варира от 54,35% до 73,27%.
Дори прословутият стандарт "Стара планина" за варено-пушени малотрайни колбаси разрешава съдържанието на вода в тях да е до 65%.
Излиза, че водата в кренвиршите и наденицата е почти колкото в краставицата с нейните 99%. В едно кило такъв колбас 650 грама е вода, и ако това кило ни го продават за 10 лева, от тях 6,50 лева е за водата!
Ей такива са парадоксите на ценообразуването в България. Ако щете!

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ