07 Юли 2020вторник05:03 ч.

Сн.Емилия Костадинова

Интервю

Албена Кръстева: София маскира проблемите с детските градини, а не ги решава

Столицата има нужда от построяването на нови забавачки, нужни са 70 млн. лв., казва общинският съветник от БСП в Столичния общински съвет.

/ брой: 50

автор:Деси Велева

visibility 1854

Албена КРЪСТЕВА е магистър по психология и магистър по логопедия. Извършва психологични и логопедични консултации и терапии на деца и възрастни хора. Тя е общински съветник от групата на БСП в Столичния общински съвет. Член е на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, както и на комисията по здравеопазване и социална политика.

- Г-жо Кръстева, за поредна година хиляди родители в София очакват с тревога приема на децата си в детските градини и ясли. Бройките вече са известни, предстои до обявяването на класирането през май да разберем и колко деца отново ще останат без място. Това пак изкарва на преден план проблема с недостига на места. Защо въпреки че той е актуален от години, още не е преодолян? Къде сгрешиха от общината в това отношение?

- Грешка, която допуска Столичната община, е, че при изготвянето на годишния бюджет и при разпределянето на средствата не отдава приоритет на образованието, както и на здравеопазването. Не се предвижда достатъчен финансов ресурс за изграждане на нови детски градини, а това е единственият начин за преодоляване на кризата с недостига на места.

За построяване на една детска градина, включваща и яслени групи, са необходими около 2 милиона лева, а за 35 нови сгради - около 70 милиона лева. Чакащите деца за прием в детско заведение в София са около 7000 на брой. За 2 милиона лева могат да се построят сгради, които да отговарят на всички условия, със зелени площи и оборудване, необходими за нормалното отглеждане, обучение и възпитание на децата от една до седемгодишна възраст. Столичната община с такива кардинални действия ще направи правилната инвестиция - в децата и в тяхното бъдеще. Най-важното е, че ще позволи на всяко едно дете да упражни правото си да бъде прието в детско заведение, да бъде обгрижвано и да расте в среда, развиваща неговите социални контакти и стимулираща цялостното му неврно-психично развитие.

Вместо това общината реши да се завиши максималният брой на деца в градините с до три в група. Някой дава ли си сметка, че именно прекаленото претоварване на персонала води до умора и изнервеност, до по-грубо на моменти отношение спрямо децата и до възникване на конфликти с родителите? Това е имитация на решаване на проблема с недостига на места в яслите и градините и нищо повече. Обидно е омаловажаването на проблема на родителите. Голяма част от тях живеят сами в града, нямат близки, на които да разчитат. 

- Какви мерки трябва да се предприемат, за да се намали напрежението с приема, особено в яслените групи? Строежът на градини очевидно е бавна дейност, а се изисква по-голяма спешност. Варианти ли са ваучери за неприетите, допълнително финансово подпомагане, пригаждане на още помещения за групи извън сгради на градини?

- Както казах, за групата на БСП единственият траен начин за решаване на проблема е строежът на нови детски градини. Но като временна мярка би могло да приспособят сгради или помещения за отделни групи. В тях задължително трябва да могат да се създадат необходимите условия за отглеждане на деца. Друг вариант е да се подпомагат социално слаби семейства с поемане на част от таксата. Има предложения и за ваучерна система, като е желателно средствата да не се дават на ръка на родителите, а да се превеждат директно например в частни детски градини. За съжаление местата и там вече са ограничени. Това може да са само временни мерки. Друго подпомагащо действие на Столичната община е ремонтиране, частично разширяване на детски градини, като се обявява, че е построена нова сграда.

Сами по себе си тези мерки са добри, но нека първо се построят нови общински детски заведения, а със заложени допълнителни средства в бюджета на общината да се направят и ремонти в тези, които имат нужда от това.  

- Така желаният прием на дете в градина или ясла за съжаление далеч не слага край на проблемите за семейството. Все по-често се чува за случаи на насилие, агресия, липса на достатъчна и добра комуникация между родителите и хората, които се грижат за децата им. Къде са грешките и как може да се тръгне по пътя на решаването им?

- Проблемът с агресията набира скорост. За съжаление наблюдаваме обедняването на морално-ценностната система на цялото ни общество. Липсва култура на поведение и комуникация между голяма част от възрастните, а както знаем - децата копират поведението им. Родителите невинаги поставят ясни граници на поведение при възпитанието. Често не възпитават у тях определени навици и правилни комуникативни умения. Така че, обществото като цяло носи вина за неправилното поведение на много деца, за тяхната агресия и липса на култура. Пълноценното възпитание трябва да се извършва в единодействие от семейството, детските градини и училищата. Затова във всяко училище и детска градина трябва да бъде назначен психолог. В момента в много учебни заведения в София няма такива специалисти. А те са нужни, за да подпомагат решаването на конфликтните ситуации. Има семейства, в които не се обръща достатъчно внимание на детето и корекциите във възпитанието му трябва да се извършат в детската градина или в училище от психолог. Когато има психолог, той ще направи връзката между родителите, ще работи и с децата, и с родителите, а когато е необходимо и с персонала. 

Има и липса на уважение от страна на някои родители към учителите. Децата много често чуват агресивни закани и обиди от родители спрямо учители, което не бива да се допуска. Има деца, които са лидери в семейството, изпълняват се всичките им желания. След това те отиват в училище, там им се поставят граници, с които те не са свикнали, и така се зараждат конфликти между тях и учителите, и между родители и учители. Време е да се върне уважението към учителя. Неговата професия е хуманна и всеотдайна. И учителят носи сърце и себеуважение. Когато не се чувства уважен и признат, когато е обиден, няма как да е пълноценен в работата си и в отношението си към децата.

Имаме два варианта - да се върнем назад към едно старо и забравено добро - структурирана морално-ценностна система, или да продължим по този начин - на междуличностни отношения и поведения, лишени от граници и морал.

- Столичната община отговаря и за приема в първи клас, който също буди притеснения у родителите, а също така е арена за скандали, фалшификации, редица нередности. Все още се бави електронната система за прием в I клас, подобна на тази, която работи за детските градини. Нужни ли са промени в правилата за прием и какви ползи и негативи ще донесе единния електронен прием?

- Електронната система за първи клас със сигурност ще подпомогне родителите и ще опрости приема. Важното е тя да е достатъчно прецизна и прозрачна, да създаде благоприятни условия към честно класиране, за да не възникнат проблеми и недоволство от страна на родителите. От друга страна, ако се инвестира повече в училищата, ако те се изравнят в някаква степен в нивото на обучение, което предлагат, тогава няма да има битки за прием и правилата и системите, налагани от Столичната община, ще бъдат излишни.

- Какви са предложенията на групата на БСП във връзка с всички проблеми в системата?

- Общинските съветници от БСП имаме решение за преодоляване на проблема с недостига на места за детските градини. Първо да се проучат по райони свободни общински терени, върху които биха могли да се построят общински детски градини. Също така е необходимо да се подпомогнат социално слаби семейства, с поемане на част от таксата за ясла или детска градина. Във всяка детска градина и училище трябва да се осигурят освен медицинско лица, също така психолог и логопед. Нужно е да се създаде общинско педиатрично здравно заведение, в което да има всякакви специалисти, необходими за здравна превенция, профилактика и лечение на децата от София. Ние трябва да се погрижим за децата сега, за да се погрижат те за нас утре. Каквато загриженост им регистрираме сега, такава ще получим по-късно от тях.

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ