29 Май 2020петък23:38 ч.

Алманах "Извор" - място, откъдето извират млади таланти

Първото българско ученическо списание с юбилейно издание

/ брой: 165

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1968

Русенската мъжка гимназия "Княз Борис" (сега СОУ "Христо Ботев"), основана през 1883 г., е сред най-старите елитни учебни заведения у нас. Достатъчно е да споменем, че в нея са преподавали Драган Цанков и Цани Гинчев, авторът на "Върви, народе възродени" Стоян Михайловски и на "Мила Родино" - Цветан Радославов, Луи Айер и Братята Шкорпил, възрожденските дейци Тодор Хаджистанчов и Трифон Ц. Трифонов, Христо Дюлгеров, Александър Йорганджиев, че сред учениците четем имената на Михаил Арнаудов и Йордан Йовков, Сава Огнянов, Стоян Брашованов, Венелин Ганев, Петър Мутафчиев, Димитър Баларев, Георги Златев-Черкин, Васил Казанджиев... Затова не е изненадващ фактът, че именно тук, през далечната 1892 г., много преди "Родна реч", се ражда и първото българско ученическо списание с поетичното име "Извор".
Идеята е на неуморния просветител - литератор и театрал, Трифон Ц. Трифонов, аниматор на културния живот в най-европейския град на България. Интересно е да се отбележи, че именно в "Извор" като гимназисти правят литературния си дебют Димитър Иванов, станал по-късно прочут с псевдонима си Елин Пелин, и бъдещият академик Михаил Арнаудов, чийто баща Петър Арнаудов е преподавател в "Княз Борис". В края на века то спира да излиза, но в наши дни, през 1994 г., беше възстановено по идея на гимназистите от хуманитарните класове с подкрепата на училищното настоятелство и с първи редактор учителката по литература Румяна Манева, лауреатка на Ботевата награда. За тези две десетилетия "Извор" - вече като годишен алманах, събра близо 1000 различни публикации - на поезия, проза, литературна критика и есеистика, история, научни изследвания, художествени преводи, ученическо творчество. В него поместват свои текстове настоящи и бивши учители, университетски преподаватели (много от тях възпитаници на гимназията!), литературни критици и преводачи, библиографи, журналисти, публицисти и, разбира се, много ученици. Авторите не са само от Русе, което го прави национално. И не може да се определи и само като "училищно".
Новият, юбилеен брой ХХ е съставен и редактиран много прецизно от преподавателя по литература д-р Иво Братанов. В тези 320 страници основно е мястото на българската класическа и съвременна литература (интересни изследвания върху стилистиката и езика на Ботев, Вазов, Каравелов, Яворов, Константин Константинов, Атанас Далчев), но също и на някои по-малко известни, но интересни автори като родените в Русе Павел Спасов и Змей Горянин. Представени са и двама големи световни поети - Никита Станеску от Румъния и Весна Парун от Хърватия, както и някои нови автори. Моменти от културната история на града, портрети на художници, писатели и музиканти и културни деятели допълват богатата галерия от личности, представени тук.
Сериозен е и разделът с оригиналното ученическо творчество - поезия, проза, есета, миниатюри. Младите има какво да ни кажат със свежестта на усещанията си, със своя поглед към света. "Извор" е наистина място, откъдето извират млади таланти. Погледнах съдържанието на предишни броеве и се уверих, че немалко от дебютиралите преди пет или петнайсет години в него вече са намерили своя път.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ