26 Февруари 2024понеделник13:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Геополитика

Американската "справедливост" сее смърт

Украйна е последната от 32-те държави жертви на зловредната недосегаемост на Вашингтон

/ брой: 213

автор:Юри Михалков

visibility 282

В украинския конфликт Русия е Тразимах от знамения труд на Платон "Държавата", който в спор с мъдреца Сократ твърди, че "справедливостта е онова, което е благоприятно за по-силния". Докато възправилите се срещу Русия САЩ и Украйна въплъщавали Сократовата визия: в наша полза е да сме справедливи и е недостатък да сме несправедливи. Ето така наскоро в "Дневник" нашенският атлантист Евгений Дайнов жонглира с интелектуално наследство, оставено преди 2380 години.
Всъщност историята на света след 1945 г. е точно обратната. Доказателствата са от западни, а не руски източници.

Ядреният произвол с Япония

В книгата си "Изкривената история" историкът Греъм Доналд разнищва митовете на цивилизацията ни. Една от последните глави е посветена на двата атомни удара на САЩ срещу Япония през август 1945 г. Официалната версия твърди, че САЩ настоявали за ударите, за да спасят живота на около 1 млн. американски войници, които биха загинали при война на японска земя. Тази версия обаче се оказва зловредна манипулация, поставяща Вашингтон в ролята на Тразимах. Че империалистическа Япония е заслужавала наказание, спор няма. Но не и на ядрена цена.
Греъм Доналд се позовава на Чърчил, който в свои мемоари пише, че през пролетта на 1945 г. САЩ безнаказано са бомбардирали Япония, защото отбраната й е била разбита. 9-месечната кампания на бомбардировки е избила около 580 000 цивилни японци и централните части на 66 японски града са били сринати до основи (при ядрените удари срещу Хирошима и Нагазаки загиват 330 000 цивилни японци). Нещо повече, през пролетта на 1945 г. Япония на два пъти изразява готовност да преговаря за безусловна капитулация (чрез Ватикана и Москва). От военна гледна точка не е имало нужда от атомните бомби, което се признавало и от висши военни на САЩ. Но както пише в книгата, ядрената бомбардировка е била предназначена за СССР. "Идеята на тогавашния държавен секретар Джеймс Бърнс била, че използването на бомбата би направило Русия по-контролируема", обяснява Греъм Доналд. По-контролируема, защото тя е била по-слаба без ядрената бомба, с която се сдобива през 1949 г. Тоест 330 000-те загинали японци са цената, за да постигне американският Тразимах "справедливия" свят на ядреното всесилие.

Преврати и войни

Преминавам към периода от 1945-а до украинския конфликт. Безчет са доказателствата как тразимаховците от САЩ налагаха "справедливия свят" на по-силния.
Като се започне от изборните намеси, мине се през организирани преврати и се свърши с разпалени войни. В интервю през 2014 за онлайн изданието Salon бившият президент на САЩ и столетник без малко Джими Картър признава, че "САЩ са участвали във въоръжени конфликти и са използвали сила за разрешаване на спорове повече от всяка друга държава": "Вярно, аз съм изброил 10 или 15 такива конфликта, а мога да посочи и още толкова. Целият свят почти единодушно вижда в САЩ главния подпалвач на войни и конфликти".
След Студената война войски на САЩ са нахлували в други страни или са участвали в боеве в 19 от общо 25 години, т.е. над 75% от времето. Това разкрива американският историк и международник Робърт Каган през 2015 г. в статия във "Вашингтон пост".
AlterNet състави списък на държавите, които от 1953 до 2014 са станали жертви на Вашингтон. Та този списък включва 31 държави, като се започне от Иран през 1953 г. и се свърши със Сирия. Намесите са 37, защото в някои държави те са повече от една. Важно е да се знае, че Америка е извършва всичко това не просто срещу комунистически правителства и сили, а и срещу демократични, центристки и дори консервативни правителства , които обаче са искали да водят независима политика, а не да се подчиняват на тразимаховския свят на по-силния.

Така стигаме до Украйна

Обвиняват Русия, че е агресор заради нахлуването там през 2022 г. Но всъщност тя стана жертва на хибридната агресия и война, водени от тразимаховщината на САЩ и Запада още от 1992 г.
"Архивите сочат неопровержимо, че САЩ и германските правителства многократно обещаха на Михаил Горбачов, че НАТО няма да се премести Днито един инч на изтокУ, когато СССР разпусне военния съюз на Варшавския договор", пише в онлайн изданието commondreams.org  авторитетният икономист от Колумбийския университет Джефри Сакс.  
И Буш-баща обеща неразширяването на НАТО, припомни пред канадския журналист Джордан Питърсън кандидат президентът Робърт Кенеди, племенник на президента Джон Кенеди.
Но във видео на своя сайт от т.г. Сакс казва: "САЩ излъгаха, защото плановете за разширяването на НАТО, включително с Украйна, съществуваха от 1992-а. Наскоро разговарях с водещ историк, който е работил с архивни материали. Той ми обясни, че Украйна е била в списъка още през 1992-а". Разширяването на НАТО е започнало много преди Владимир Путин да стане президент на Русия, засича още Сакс.
Още от 1992 г. САЩ следват доктрината Улфовиц, обясни наскоро наблюдателят Самид Баша на сп. The National Interest. Улфовиц бе зам.-министр на отбраната при Буш-баща. "Същността на тази политика налагаше на превъзходството на САЩ на всяка цена в постсъветсикя свят", пише Баша.
Кенеди-младши продължава: "През 1997 г. Збигнев Бжежински изложи друг план, с който преместихме НАТО не с един инч, а с хиляда мили на изток, след това поставихме ракетни системи AEGIS в Полша и Румъния, които са способни да носят ядрени бойни глави. А те са на няколко минути от Русия и могат да обезглавят цялото руско ръководство, ако искаме да започнем превантивна война. Това е непростимо". "Не трябваше да поставяме НАТО в 14 държави в Източна Европа", убеден е племенникът.
Не кой да е, а дипломатът Джордж Кенан, който бе архитектът на политиката на възпиране срещу СССР, е нарекъл разширяване на НАТО "безпрецедентна агресия срещу Русия след Студената война, която търсеше приятелство със Запада..."
Според Сакс страната му е извършила две големи провокации срещу Русия: разширяването на НАТО с поканата за членство на Украйна и Грузия и превратът срещу проруския президент Виктор Янукович. Затова според него сегашната украинско-руска война е започнала не през февруари 2022 г., а през 2014 г. Кенеди-младши вижда коренът на украинската криза е именно в преврата, след който русофобското "правителство започна война срещу руското население в Донбас, убивайки 14 000 души".
Погледнато по-надълбоко една от двете причини защо Америка унищожава сократовата цивилизация бе посочена от воювалия във Виетнам полк. Дъглас Макгрегър, съветник на военните министри при Доналд Тръмп. Според него "Вашингтон подпалил война срещу Русия не просто заради смяна на режима, а за нейното унищожение и потенциално разчленяване".
"Мисля, че зад това стоят големи пари, защото Русия има ресурси, минерали, нефт, газ, скъпоценни метали, селскостопанство за трилиони долариУ. Според някои оценки за минимум 13 трилиона. Според Макгрегър САЩ смятат, "че Русия е слаба и можеш да се гавриш с нея, стига да я подложиш на по-голям натиск".


Сатанизъм "по рождение"

Втората основна причина бе посочена от френският антрополог Еманюел Тод в интервю за "Фигаро", преведено от сайта "Гласове". "Основната аксиома на американската геополитика е следната: можем да правим каквото си поискаме, защото сме в безопасност; далече сме, между два океана, нищо няма да ни се случи. Казват, че не може да има екзистенциално важни поражения за Америка далеч от нейните граници".
Малко обезкуражаващо звучи това проницателно обяснение. Излиза, че Америка е недосегаема географски, "по рождение". Че е непоправим Тразимах по силата на земното сътворение.
Вероятно заради защитеността от два океана, "САЩ са високомерни... смятат, че управляват света, че са единствената свръхдържава и могат да правят, каквото си искат", не ги щади обаче Сакс.
Вероятно заради това САЩ са и Сатанински Американски Щати, както често ги определят.
"Делът на страните, особено в Африка и Азия, които са престанали да бъдат проамерикански и са станали проруски, е доста поразителен", констатира наскоро ивестният журналист от САЩ Сеймур Хърш, доказал участието на САЩ в диверсията срещу "Северните потоци". "Много над половината от населението на света подкрепя Русия в нейната война", добави награденият с Пулицър разследващ журналист в авторската програма на британския политик и журналист Джордж Халоуей. Това население предпочита сократовата правда.
Така, защитавайки САЩ и Запада, нашенският атлантист се нарежда в редичката на тразимаховците.

БСП остава опозиция, нападките в сглобката са медиен цирк

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 38

Нужни са нови закони срещу казуси като "Нотариуса"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 38

Директор на училище работи и като експерт в НС

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 38

БНБ с таван на банковите такси

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 38

Спестяванията на гражданите - над 80 млрд. лева

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 38

България сред страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 38

В АЕЦ „Козлодуй“ създавате корупционна черна дупка

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 38

Г-7 одобри пакет от мерки срещу Москва

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 38

Гърция привлича 40 000 чуждестранни работници

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 38

Сблъсъци между фермери и Макрон в Париж

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 38

Накратко

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 38

Медийните бомби и истината

автор:Александър Симов

visibility 167

/ брой: 38

Мизерия и живец

автор:Деси Велева

visibility 167

/ брой: 38

Натягат болтчетата

автор:Ина Михайлова

visibility 563

/ брой: 38

Да подпишем 240 молби за колективен иск срещу мобилните оператори

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 38

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ