28 Септември 2020понеделник09:08 ч.

Снимки Glas.bg

Акценти

Ами ако си позитивен след съвестно изкарана карантина?!

Дали не е наложителен скрининг на цялото население

/ брой: 67

автор:Валентин Георгиев

visibility 980

Прелюбопитен случай прикова вниманието ми, докато проследявах потока от новини за коронавируса. Описан е в пловдивския сайт Glas.bg, пред който потърпевшата - Мариана Димитрова (на снимката), е разказала за драмата си. 

Накратко: сънародничката ни, работила в чужбина, се завръща у нас. Чувства се напълно здрава, няма никакви оплаквания. Съвсем съвестно, в съответствие с предписаните мерки, се подлага на задължителната в случая 14-дневна карантина. След което, за да е спокойна за себе си, си прави два теста за КОВИД-19, които обаче се оказват... положителни. 

"Бях шокирана. Тестът ми е положителен. Питам се колко случая има като моя, но не са си направили тест и се разхождат спокойно. Колко човека щях да заразя, докато мисля, че съм здрава", пита българката.

Казусът впрочем поставя доста въпроси, на които поне до момента няма отговор.

Ако Мариана се чувства здрава, но е само носител на вируса, какво трябва да се прави при такава ситуация? Според последната заповед на здравния министър, ако нямаш симптоми след 14 дни, ти свалят карантината. Тогава? Какво правиш, ако и след изкараната карантина нямаш симптоми, но си носител на вируса? Мариана може да  продължи с "домашния арест", но докога? Срок за отърваване от вируса, както се вижда, няма. 

А колко хора могат да са в нейното положение? Защото, ако тя е благоволила на своя глава да си направи тест след карантината, сигурно над 90 на сто не го правят. И с право, след като се чувстват здрави. 

Нещо повече - тук говорим за завърнали се българи от чужбина. Ами колко са хората, които не са били в чужбина, но също са носители на вируса, без дори да подозират? Кой да ти каже?

Има нещо сбъркано в подхода към пандемията, защото в тези случаи мерките просто не работят. Или не са адекватни. Така си мисля. И не, тук не обвинявам щаба или властите, давам си сметка, че и те не са наясно какво да се прави, защото много от нещата изникват в движение и им се търси някакво решение. 

Мисля си също, че въобще не сме наясно с цялостната ситуация в страната. И дали не е наложителен скрининг на цялото население? Или  тестовете, които се ползват, са ненадеждни, след като изкарват резултати, които не се връзват с болестта и симптомите й? 

Дали щабът е в състояние да даде някакъв смислен отговор на тази загадка и какво да правят хората, изпаднали в ситуацията на Мариана? 

Габрово с най-много нови случаи на COVID-19

автор:Дума

visibility 3

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 152

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 255

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 139

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 220

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ