13 Август 2020четвъртък03:01 ч.

Сцена

ПРЕМИЕРИ

"Анна в тропиците" в Драматичния театър в Пловдив

/ брой: 121

автор:Светлана Панчева

visibility 1614

Най-новата премиера в репертоара на Пловдивския театър, както ДУМА информира, е пиесата "Анна в тропиците", написана от американеца от кубински произход Нило Круз. Постановката е дело на режисьора Петър Карапетков, преводът е направила Деница Димитрова, сценичната среда и костюмите са на Марина Райчинова, а музиката към спектакъла е написал Петър Дундаков.
Пиесата на Нило Круз, която се поставя за първи път у нас, всъщност е любопитна и до известна степен екзотична история за любовта и прошката. Действието се развива през 1929 г. във Флорида и разказва историята на едно кубинско семейство, което има фабрика за пури, в която работят предимно емигранти от острова. Но тези темпераментни и будни хора, освен пурите са донесли със себе си в Америка една стара традиция - четящите лектори. Фабриките наемали образовани мъже, които да четат световни класически романи на масово неграмотните работници. И именно един такъв роман - "Анна Каренина" от Лев Толстой, преобръща живота на героите в пиесата и променя всичко в техния иначе съвсем обикновен и спокоен живот. Защото по някакъв магически начин страстите и вълненията на Толстоевите герои оживяват във фабриката за пури във Флорида. И, разбира се, в основата на всичко стои любовта, а заедно с нея сложните и преплетени взаимоотношения, осъзнаването на човешката и личната свобода.
Причината да постави точно тази пиеса тук и сега, е фактът, че същността й се занимава именно с темата за светото триединство - любов, грях и прошка. Да не се страхуваш да обичаш, защото в днешно време човекът все повече забравя да обича, уточнява режисьорът Петър Карапетков. А актьорите Стефан Попов, Добрин Досев, Анелия Ташева, Радина Думанян, Елена Кабасакалова, Ивайло Христов, Троян Гогов и Венелин Методиев пресъздават необикновената история на "Анна Каренина", четена и изживяна в тропиците.


Троян Гогов, Радина Думанян, Анелия Ташева, Стефан Попов и Елена Кабасакалова в сцена от спектакъла

Елена Кабасакалова и Троян Гогов

Троян Гогов и Радина Думанян

Снимки Георги Вачев


 

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 154

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 154

Над 200 ранени при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 154

Кратки новини

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 193

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 147

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 115

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 112

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ