22 Юни 2021вторник07:01 ч.

Реклама на пеницилин от Втората световна война: "Ново лекарство, което може да лекува гонорея" (в наши дни са необходими милиони пъти повече единици за успешно лечение на трипера - б.а.)

Здраве

Антибиотиците - прелом в медицината

За един век съществуване тези лекарства увеличиха продължителността на живота с 23 години

/ брой: 222

автор:Аида Паникян

visibility 1559

Преди 92 години медицината поема по нов път - пътя на антибиотиците. През 1928 г. пред света е представен първият - пеницилинът. Е, някои твърдят, че първият антибиотик е салварсанът, открит през 1910 г., но... 

В средата на 40-те години на ХХ век на бял свят идва друг спасител - стрептомицинът. На него дължат живота си милиони хора по света, попаднали в лапите на туберкулозата. За около един век ползване антибиотиците са увеличили с около 23 години средната продължителност на живота. Редом с лечението на инфекциозни заболявания, антибиотиците направиха възможни много съвременни медицински процедури, включително лечение на рак, трансплантация на органи, операция на открито сърце и много други хирургични интервенции, тъй като се дават след тях, за да бъдат преодолени последващи инфекции. Победният марш на антибиотиците продължава до средата на 80-те години. Оттогава не е представен нов антибиотик. 

Златната ера 

на антибиотиците са 50-те и 60-те години на ХХ век. По това време много лекари по целия свят, както и пациентите, гледат на тези ценни съединения като на сребърен куршум и се стига до прекомерната им употреба. Оттогава постепенният спад в откриването и развитието на антибиотиците и ръстът на лекарствената устойчивост при много човешки патогени доведе до настоящата криза на антимикробната резистентност. Проблемът е, че оскъдният брой нови разработвани антибиотици не могат да преборят новите инфекции, защото от прекалената им употреба през десетилетията микроорганизмите стават устойчиви. Това е биологичен процес - човекът продължително се опитва с едно и също оръжие да бие болестотворните микроорганизми и те постепенно се научават да оцеляват и противодействат на това оръжие или приспособяват живота си към новите обстоятелства. Така лекарствата престават да действат при някои инфекции, които преди години са били успешно лекувани, и не е изключено хората да умират от "прости", познати зарази. 

Към края на 2018 г. бе съобщено, че има 45 нови кандидати за антибиотици в клинични изпитвания за пазара в САЩ. От тях 17 са синтетични и включват 12 класа, от които седем са нови. Светът е в очакване! Но проблемът остава и през последните години става все по-сериозен. Смята се, че в момента около 700 000 от смъртните случаи по света всяка година се дължат на антимикробна резистентност. Установено е, че само 27 млн. американци получават ежегодно ненужни антибиотици за респираторни инфекции. 

Тихото цунами

наричат антибиотичната резистентност. Всъщност има разлика между антибиотична и антимикробна резистентност. Резистентността (устойчивостта) към антибиотици възниква, когато бактериите се променят в отговор на употребата на тези лекарства. Бактериите, а не хората, стават устойчиви на антибиотици. След това тези бактерии могат да заразят хората, но вече са по-трудни за лечение. Антимикробната резистентност е по-широк термин, обхващащ устойчивост към лекарства, които лекуват и инфекции, причинени от други микроби, като паразити, вируси и гъбички. 

Колкото и малко да знае медицината за

 

КОВИД-19

вече е наясно, че става въпрос за вирусна инфекция, а бактериалните може да са следствие от нея. От Коалицията за борба с антимикробната резистентност (Antimicrobial resistance fighter coalition) имат конкретна препоръка: "Злоупотребата с антибиотици по време на пандемията на КОВИД-19 може да доведе до ускорена поява и разпространение на антимикробна резистентност. КОВИД-19 се причинява от вирус, а не от бактерия, и поради това антибиотиците не трябва да се използват за предотвратяване или лечение на инфекцията, освен ако не са налице и бактериални инфекции". Само при доказана бактериална инфекция при пациентите с КОВИД-19 може да им се дава антибиотик. 

От СЗО призовават хората да се борят срещу новия коронавирус с по-прости и безопасни средства - да носят правилно маски (може да се съчетават с шлемове, но шлем без маска не действа срещу SARS-Cov-2!), да мият ръцете си редовно със сапун и топла вода, да стоят един от друг на разстояние от 1,5-2 метра. 

Не правете това с тези лекарства

- Не приемайте тези ценни съединения, ако са предписани на друг човек, дори да имат сходни симптоми. Трябва лекар да ги назначи лично на Вас и за конкретното Ви заболяване, при това - след антибиограма.

- Антибиотиците не работят при настинка или грип. 

- Не се самолекувайте.

- Ако Ви е предписан антибиотик за 7 дни и на 4-ия се почувствате добре, не го спирайте на своя глава - лекарят е преценил дозата и продължителността на прилагане на препарата.

- Съхранявайте правилно антибиотиците - в листовката за пациента пише как. Ако са ви останали таблетки от "миналогодишното лечение", не ги ползвайте и "този път" и не ги давайте на друг. 

- Не изхвърляйте в сметта неопаковани антибиотици.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ