27 Септември 2020неделя09:48 ч.

Актуално

Антифашистът не е сборник от спомени

В днешна Европа отново удари часът за най-широки Народни фронтове срещу надигащия се под нови окраски все същия стар фашизъм

/ брой: 108

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 2539

Мили мои другарки и другари, познати и непознати, дошли от близо и далеч, но еднакво скъпи на сърцата ни! Изпълнен съм с радостно вълнение да ви видя събрани в моята страна. Добре сте дошли в родината на Георги Димитров - великия син на България, бореца антифашист, нанесъл първия исторически удар срещу човеконенавистния нацизъм! Тогава не всички повярваха на предупрежденията на един български комунист за настъпващата беда - докато в пространството не се появиха понятия като "Блицкриг" и "Арбайт махт фрай".
Трябва да призная, че ми е приятно да произнеса публично думичките "комунист" и "антифашист"- охулвани, окаляни, забранявани или забравени, с напълно фалшифицирани значения, превръщани в страшилище за политически все по-обърканото ни население и особено за младите, непреживели онези страшни времена. Трябва с горчивина да призная, че усилието на нашите политически противници да превърнат самите понятия Съпротива и Антифашизъм в пропагандно страшилище с напълно обърнати значения не минава без успех сред един народ, някога горд от своето първо в света антифашистко въстание. То пламна във времена, когато за цивилизована Европа "фашизъм" бе все още една екзотична, непозната италианска думичка. Разгромът на въстанието от септември 1923-та бе пълен, последваха две десетилетия на фашистки терор, но все пак останаха живи думите на зверски убития поет и мислител Гео Милев: "Всичко писано от философи и поети ще се сбъдне!"
От онези драматични и кървави български дни и нощи изтече много вода! Все по-далеч остават времената, когато водихме тежки битки с фашизма, в които загинаха най-добрите, най-достойните, най-храбрите ни другари. Младите ни хора днес вече не знаят нищичко или зубрят в училище напълно фалшифицираната и пренаписана история на Втората световна война и на Съпротивата; не знаят какво означават Герника, Катовице или Бабий Яр, кои са Федерико Гарсиа Лорка и Юлиус Фучик. България, която се числеше сред първата двайсеторка на развитите страни, с образователна система, сочена в Европа за пример, днес е превърната в бананова република със застрашителен процент неграмотно население, завладяна от офшорки, чужди корпорации и още по-чужди задгранични настойници.
Към края на 80-те години на миналия век бе дадено правителствено указание черковните камбани и противовъздушните сирени да бъдат готови за празничните салюти по случай очакваното раждане на деветмилионния жител на страната. Деветмилионния! Днес България има седеммилионно население, почти два милиона млади и не толкова млади българи са разпилени по света в търсене на работа и хляб, катастрофално расте срамната неграмотност сред подрастващите, стотици и стотици села са напълно обезлюдени и мъртви, системите на публичното здравеопазване и правораздаване напълно зациклиха - при бодрите песнопения за вярност към НАТО и европейската ценностна система.
Грубата намеса на брюкселската политокрация в съдбините на страната, налагането на чужди интереси и консорциуми, които изсмукват силата на българската икономика, естествено води до насрещно нарастване на крайно националистически, антиевропейски настроения, които са благодатна почва за кълновете на новия фашизъм. Вече започнахме да чуваме, че Хитлер бил спасител на Европа, но руската зима му попречила да постигне благородните си стремежи...
Живеем в нови времена с нови предизвикателства, които изискват от нас нови пътища, нови хоризонти и вероятно нови думи, с които да ги очертаем. Защото в Европа отдавна вече не броди онзи призрак, за който писа в манифеста си брадатият мъдрец от Трир - днес призракът, който отново броди из Европа, е призракът на фашизма!
Времето промени много неща и оценки, много наши илюзии, грешки и грехове бяха осъзнати, може би трупаме нови грешки и нови илюзии, но една истина остана като ясна пътеводна звезда - а тя е, че антифашизмът както тогава, така и днес не е монопол на левицата, че антифашисти има сред кръгове, които не споделят левите ни идеи, но биха били наши съюзници, ако ги потърсим и призовем; че трябва да помним своята история и отдадем почит на всеки паднал герой. Но той, антифашизмът, не е сборник от спомени за далечни героични години, за партизански битки и нощни разстрели, нито изсушена маргаритка между страниците на стар дневник, а жив призив за действие тук и сега! Тези думи отнасям не към вас, а към някои мои български другари.
И затова още тогава, на прага на страшните събития, които зрееха в утробата на Европа, Георги Димитров формулира идеята за народните фронтове срещу войната и фашизма. В духа на този призив в България бе създаден Отечествен фронт, обединил комунисти, земеделци, леви и десни политици и просто граждани, в името на общата съпротива срещу нацизма. Един от фундаменталните актове на този наш общ антифашистки фронт и политическия климат, който той създаде в страната, бе недопуснатата депортация на евреите от старите предели на царството - тогава, когато ешелоните вече димяха, готови за път към Треблинка. Това е важен урок и предпазна клауза за всякакъв догматизъм!
И за да стане ясна идеята за нашия общ фронт, сред обявените и необявени съюзници и съмишленици - от обущари и миньори до поети и академици, искам да подчертая особената и уникална по своята убеденост и изумителна настойчивост роля на Светия синод на Българската православна църква при спасяване на евреите от депортация в лагерите на смъртта.
Казвам това, защото в днешна Европа отново удари часът за най-широки Народни фронтове срещу надигащия се под нови окраски и нови формулировки все същия стар фашизъм. 
И още веднъж ще си позволя да дам за пример българския Отечествен фронт - защото сред съюзените с Хитлерова Германия страни - като Румъния или Унгария, само в България можа да се развие не само широка гражданска, но и въоръжена съпротива, която даде безценни жертви в битките и с вътрешния фашизъм, и с немските войски, гостуващи ни с благоволението и всестранната помощ на фашистките власти. Вярно е, че въоръженият формат на Съпротивата поеха почти изцяло комунистите, заедно с най-чистото и саможертвено ляво движение в България - Ремса, Работническия младежки съюз, но партизанското ни движение би се обезсмислило и останало без основа и подкрепа, то би било лесно ликвидирано от по-многочисления и значително по-добре въоръжен противник, ако сред най-широки слоеве от населението, във всеки град, във всяко село, нямахме съмишленици не само като укриватели или снабдители, но просто с мълчаливото си несъгласие да сътрудничат на фашистите! И нека не буди недоумение фактът, че още в първия час от стъпването на Червената армия на българска земя нашата армия се включи в състава на Трети украински фронт и рамо до рамо със съветските си бойни другари води кървави боеве с немски елитни части до последния ден на войната!
Опънете платна и добри ветрове по дългото ни и далечно плаване! Венсеремос!

Встъпително слово на международната конференция "Възходът на фашизма в Европа", 3 юни 2017 г.

 

Митинг-концерт блокира „Орлов мост“ в неделя следобед

автор:Дума

visibility 0

169 са новите случаи на КОВИД, няма починали

автор:Дума

visibility 15

Слънце пробива облаците, но остава хладно

автор:Дума

visibility 45

22 кметства и 2 общини избират кмет

автор:Дума

visibility 92

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1243

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 610

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ