17 Януари 2022понеделник00:17 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Антикорупционната комисия влезе в поредна община на ГЕРБ

КПКОНПИ проверява Луковит за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 532

Служители на Антикорупционната комисия започнаха проверка в община Луковит по постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности. Изискваха се документи и обяснения от длъжностни лица в общинската администрация.

Това е поредната община, управлявана от кмет на ГЕРБ, след Варна, Стара Загора и Враца, в които комисията влиза през последните месеци. И за трите общини резултатите от проверките бяха предадени на прокуратурата.

Цел на настоящата проверка са обществени поръчки с възложител община Луковит за ремонт и рехабилитация на пътната мрежа в периода 2020-2021 г. за над 9 млн. лв. Търсят се данни за свързаност на фирмите, спечелили обществените поръчки, с лице, заемащо висша публична длъжност в общината.

Ще бъде напревен преглед и на строителството и фиктивното функциониране на къща за гости в с. Дъбен, чието изграждане е финансирано с европейски средства от Държавен фонд "Земеделие". Проверка е била извършвана в предходни периоди от фонда, а сега се изискват документи дали дружества, участвали в изграждането на къщата, са спечелили обществени поръчки на общината. 

Трета проверка засяга санирането на жилищни сгради в града и на Спортната зала със средства по Националната програма за енергийна ефективност. Според постъпилата информация изпълнителят на санирането има свързаност с роднини на лице, заемащо висша публична длъжност.

Обект на проверката са и продажби на земеделски земи от общинския поземлен фонд, извършени на занижени цени, а купувачите са свързани с лице, заемащо висша публична длъжност.

ДУМА припомня, че във Варна, Стара Загова и Враца проверките засягаха обществени поръчки за електробуси за стотици милиони с европейско финансиране. Антикорупционната комисия откри данни за корупция. По-късно прокуратурата изпрати резултатите от проверките на Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, тъй като поръчките се финансират с евросредства. И в трите града хора на високи постове са помагали за избора на дадена фирма, като някои от тях са получили и имоти или пари в замяна.

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 555

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 633

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ