24 Юли 2021събота04:14 ч.

Антон Дончев зове за повече духовност

В НДК бе чествана 80-годишнината на големия български романист

/ брой: 213

автор:Дума

visibility 712

Повече от два часа продължи тържеството, посветено на 80-годишнината от рождението на акад. Антон Дончев. Зала 6 на Националния дворец на културата беше препълнена до краен предел от почитатели и приятели на писателя. Сред дошлите да поздравят лично юбиляря бяха президентът Георги Първанов, председателят на НС на БСП Сергей Станишев, известни български писатели и поети, политици и граждани.
След като прозвуча рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров, думата бе дадена на автора на "Време разделно", който се обърна към своите читатели, определяйки ги като съавтори на неговите книги. Благодаря, че чрез книгите и героите си срещнах вас и хилядите добри хора, които можеха да бъдат тук между нас - каза известният майстор на българското слово. - Виждам море от светлина с брегове от мрак... У нас има немалко поддръжници на тъмния Бог, които са подвластни на отчаянието, паниката и недоверието, които казват: "Спасявайте се!"... Ако цял ден слушате чалга, ако оставите бурените да залеят нивата, няма да има пшеница - заяви метафорично писателят, след което риторично запита:
- Защо ние, българите, сме последни, защо се чувстваме виновни или забравихме, че освен бит има и душевност. Културата създава човека, без култура ще сме слепи, но култура означава отглеждане, възпитание, отговорност... Убеден съм, че в България растат умни и интелигентни деца, но ние трябва да ги научим как да разтворят крилата си, да им върнем чувството, че има кой да им помогне и да ги чуе...
- Рядко познавам човек, вникнал тъй добре в чуждата и българската история... Най-лаконичният израз на неговото творчество е историческо съвремие... Антон Дончев като че ли стана част от нашия живот и самочувствие - става дума за дух, за състояние, за бъдеще - заяви проф. Андрей Пантев, определяйки автора на "Време разделно" като космополитен класик, направил българската история значима и отвъд Атлантика и Ламанша.
С благодарствени думи за "транслираната духовна енергия" към Антон Дончев се обърна и поетът Стефан Цанев.
- Освен таланта и гения на този човек тук ни е събрало и неговото невероятно чувство за чест и достойнство - заяви Иван Гранитски, който като член на Инициативния комитет за честване 80-годишнината на писателя, огласи поздравления до юбиляря от СБП, от кметовете на Търговище, Шумен, Добрич, Стара Загора, Казанлък, Раднево и Велики Преслав, от български творци и културни институции.
Председателката на Националната комисия за ЮНЕСКО Виолета Цанкова прочете лично поздравление до писателя от Генералния директор на световната организация Ирина Бокова.
 По време на тържеството бе прочетено и поздравление до юбиляря от премиера Бойко Борисов, с поздрав към него се обърна и Вежди Рашидов.
Зам.-кметът на София Минко Герджиков обяви решението на Столичния общински съвет на Антон Дончев да бъде присъдено званието почетен гражданин на София.


 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 184

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 140

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 240

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 140

Нови бежански вълни в Северна Африка

автор:Дума

visibility 1659

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1331

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 505

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 228

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 328

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ