02 Юни 2020вторник01:50 ч.

Аню Откривателя

/ брой: 2

автор:Васил Попов

visibility 1362

Има хора, на които какъвто прякор да лепнеш, все им приляга. Например като на военния министър Аню Ангелов. Не си спомняме как го наричаха бойните му другари в ранната военна младост. Имаше някакво подхвърляне по време на втората му, политическа, младост, свързано с миграцията на Аню от партия в партия. Но днес, в третата си военнополитическа младост (или по-правилно политико-военна), запасният генерал се сдоби набързо с поне два прякора. Аню Циганина го нарекоха войскарите. Не знаем етимологията на този прякор. Може би Аню е от боята? Ако е така, отхвърляме прякора, защото познаваме и щастливи цигани. Но ако е защото прави цигански работи с армията - отива му.
Другият прякор Аню Ньойския напълно му приляга и е безспорен. Ето клауза на Ньойския договор от 1919 г.: "България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията."
За сравнение, през 2009-а армията на България наброява 32 000 души, като след 2011 г. се предвижда ново намаление до 24 000 души. Друг е въпросът, че числеността на полицията ни днес надхвърля 70 000 души. Към това Аню няма съпричастност. По отношение на войската обаче той се проявява не само като Ньойски, а като Ньойски плюс или Ньойски 2. Той сигурно си го знае.
Военачалникът и политикът Аню Ангелов на рубежа между старата и новата година направи фундаментални открития, заради които може да го наречем Откривателя. Той откри, че президентът не е военен стратег. Трябваше ли Аню да стане военен министър, за да прочете конституцията? Това всички го знаем. И не му е работа на държавния глава да учи военна стратегия. Той затова си има секретари, съветници и консултативни съвети.
Следващото откритие на Аню е, че той като министър има големи различия с президента по отношение развитието на българските Въоръжени сили. На нас също ни е ясно, че имат разнобой. Държавният глава мисли за развитието на Въоръжените ни сили, а Аню - не. Той мисли за тяхното унищожение. На всичкото отгоре министър Ангелов заплаши, че и тази година разнобоят му с президента ще продължи. Това, разбира се, не е само негово откритие. И ние открихме, че Ангелов стана много куражлия като едно улично псе, което лае по всеки минувач - не за друго, а защото мандатът на Първанов изтича. Много любопитно защо Аню не направи подобни открития преди 8 години, преди 6 години, дори преди 2-3 години? Сигурно нямаше такива гащи, да не кажем памперс. И вероятно неговите откривателства са свързани с предстоящите президентски избори - нова баба, нов късмет. Ако трябва да го преведем, значи дано се харесам на следващия.
Но защо да се занимаваме с откритията на случайно попаднал в политиката нещастен генерал? Ако той продължава така, следващият път ще го наречем не Откривателя, а Нобелиста. Защото е от хората, които се харесват всекиму - послушко и изпълнителче.
Откъде идва куражът на един министър да опонира по такъв начин на държавния глава? Сигурно от това, което става въобще в държавата ни с наближаването на президентските избори. Първанов си отива, дайте сега да му съдерем кожата. Ами погледнете медиите. Всичко, което прави правителството и неговите министри, се тиражира многократно. А това, че Първанов е изпратил поздравително писмо до новоизбрания президент на Бразилия е в графата "протокол". Всичко, което досегашният държавен глава е направил през двата си мандата, се подминава умишлено. Ей това е българска работа! Хайде да видим кой ще е новият чорбаджия, на него да му лижем петите, а пък стария - кучета го яли. Ей толкова е нашата българска култура.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ