15 Август 2020събота12:04 ч.

Армията само частично може да изпълнява задълженията си

Незаетите щатни бройки за военни са между 25 и 30%, заяви служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев

/ брой: 73

автор:Мария Нинова

visibility 2483

Въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват конституционните си задължения по отношение гарантиране на националния суверенитет и адекватното участие в колективната отбрана в рамките на НАТО. Това заяви служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев след заседание на Министерския съвет вчера. Служебният кабинет одобри доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г.
В документа се посочва, че армията продължава да изпитва затруднения, свързани със системния финансов недостиг, незаетостта на щатни бройки, остарялото въоръжение и бойна техника. Недофинансирането на армията в последните години е довело до недостиг на личен състав от порядъка между 25 и 30%", каза Янев.
По информация на в. "Труд" 5500 щатни места стоят свободни в армията. От големите поделения на седмица напускат по 7-8 души заради ниското заплащане, а част от тях са офицери далеч преди пенсионна възраст.
Служебният кабинет очертава необходимостта от приемане на спешни и комплексни мерки, свързани с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната. Също така е нужно търсене на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, на тяхното социално положение и издигане престижа на военната професия.
В Министерството на отбраната с участие на други ведомства се подготвя Национален план за постигане на решенията, взети по време на срещата на върха в Уелс. "Постигане на разходи на отбраната в порядъка на 2% от БВП, които през годините трябва да се реализират в периода до 2022 г. Когато е готов, ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет и ще бъде предоставен на вниманието на Народното събрание", заяви Янев.
През 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения предимно в тактическите звена до батальон/дивизион, пише в доклада. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е бил около 760. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на границата ни с Турция до края на 2016 г. са взели участие над 2700 военни.


Снимка БГНЕС

Служебният кабинет одобри доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г.


 

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1009

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 720

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ