05 Март 2021петък01:08 ч.

"Котка"

Арт галерия "Ларго" показва картини на Веселин Дамянов-Вес

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 383

Арт галерия "Ларго" представя (до 9 март) за втори път със самостоятелна изложба в своите зали талантливия и международно оценен сливенски художник Веселин Дамянов-Вес. През 2018 г. се откри първата самостоятелна изява на Вес във варненската галерия - "Малкият формат в големия град". Тогава той се представи с графика, а събитието беше част от съпътстващата програма на Третия международен екслибрис конкурс - Варна, а Вес беше поканен като победител във второто му издание. Сега той се представя с колоритни и пастьозни живописни творби. Картините са правени в последните две години и ни показват, че Веселин е майстор не само в областта на графиката, но и в тази на живописта, посочва галеристката Нели Вълчева. 

В изложбата ще видим няколко серии от творби - пейзажи, портрети, натюрморти. Пейзажите отразяват особеното светоусещане на автора - вглъбени, тихи и нежни природни картини, колоритни и звучни морски пейзажи, серия миниатюри с храмове и сливенски стари къщи. Серията с портрети разработва любима тема на автора за състоянията на женската душа. Героините му са или меланхолични и тъжни, или замислени и носталгични, но изключително интересно и майсторски разработени. Не по-малко вълнуващи са и натюрмортите, като освен серия с цветя Бат Вес е донесъл и натюрморт, отразяващ изключителното му чувство за хумор и историчност - това е творбата в искрящ червен колорит "Русенско варено". В изложбата ще видим и серия живописни рисунки с котки, част от която показахме в току-що приключилата изложба "Графика и рисунка" и която серия съвсем скоро сливналията ще покаже в тематична изложба в Бургас, допълва Нели Вълчева.

ВЕСЕЛИН ДАМЯНОВ-ВЕС е роден на 30 май 1977 г. в Сливен. През 1996 г. завършва Средното художествено училище по приложни изкуства "Димитър Добрович" в родния си град със специалност "Плакат". През 2002-ра завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", факултет "Изобразително изкуство", със специалност "Графика", а през 2004 г. получава магистърска степен със специалност "Живопис" отново във ВТУ. Член е на СБХ от 2004 г. Има 23 самостоятелни изложби, участва в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където печели повече от 80 отличия. Повече от 20 от тях са първи награди. Някои от тях са Първа награда и плакет "Стефан Марков" в Третия форум "Малки графични форми" - София (2016), Първа награда от втория Международен Exlibris конкурс - Варна (2016), Първа награда на Националната асоциация на италианските гравьори, Вигонца - Италия (2016), Награда за графика от Тридесет и шестия Международен конкурс за малка графика, Кадакес - Испания (2016), Първа награда и диплом от деветия Международен конкурс за Exlibris и малка графика, Гданск - Полша (2018), Награда на Съюзa на българските художници от Националната графична изложба "Георги Герасимов" - Пазарджик (2019), Голямата награда на община Плевен на десетото Биенале на малките форми - Плевен (2020), и др. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в повечето европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други. Живее и работи в Сливен.

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 108

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ