13 Август 2022събота21:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Асен Василев: Антикризисните мерки не нарушават финансовата дисциплина

Увеличението на пенсиите ще струва на бюджета 1,6 млрд. лева

/ брой: 103

автор:Аида Паникян

visibility 93

страницата подготви Аида ПаникянПредлаганият пакет от антикризисни мерки не нарушава финансовата дисциплина, заяви по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вицепремиерът и председател на тристранката Асен Василев. Той е категоричен, че бюджетният дефицит остава 4,1%. По думите му пакетът от мерки цели, доколкото е възможно, да овладее инфлацията по отношение на горивата и на хранителните продукти.
Компенсацията за горивата е за най-ниския клас - бензин А95 без добавки, пропан-бутан, метан и дизел без добавки и ще се ползва след представяне на талона на автомобила на касата на бензиностанцията. Средствата ще бъдат приспадани от дължимите данъци и акцизи на бензиностанциите.
Увеличението на пенсиите ще струва на бюджета 1,6 млрд. лв., стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков преди заседанието. От 1 октомври средното увеличение ще бъде 15% и то ще се отрази благоприятно на над 717 хил. пенсионери. Минимална пенсия от 467 лв. ще получават над 833 хил. души. Ако беше приет вариантът на увеличение от 21,6%, нямаше да е справедливо, категоричен е Гьоков.
Засега не се очертава актуализация на минималната заплата от 1 юли, независимо че синдикатите настояват за 760 лв.


Пенсии

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2021 г. за възраст и осигурителен стаж, да бъдат осъвременени с 10%.
Плащаните до 30 юни допълнителни суми, т.нар. КОВИД-добавки и индивидуалните компенсации, които са разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и през януари 2022 г., да бъдат включени в действителния размер на получаваната лична пенсия за трудова дейност.
Минималната пенсия от 1 юли става 467 лева.
Максималната пенсия от 1 юли се увеличава от 1500 на 2000 лева. От 1 октомври таванът на пенсиите се вдига от 2000 на 3400 лв.
От 1 юли социалната пенсия се увеличава от 170 на 215 лева.
Преди заседанието на НСТС социалният министър обяви, че от 1 октомври предстои ново "модифицирано осъвременяване на пенсиите". Той поясни, че това своеобразно преизчисление цели сближаване на т.нар. стари и нови пенсии. Той очаква 770 хил. пенсионери да получат средното увеличение с 15%.


Синдикатите искат увеличение на минималната заплата

КТ "Подкрепа"

КТ "Подкрепа" подчертава, че антикризисни мерки могат да са само тези, които влизат в сила възможно най-скоро и трябва да бъдат с определен краен срок, след който бюджетът да не търпи негативи. Това ще се отрази в недостиг на средства за здравеопазване, образование, социални услуги, култура, обществена инфраструктура и продължаващо ниско заплащане на заетите в тях.
Президентът на синдиката Димитър Манолов коментира преди заседанието на НСТС, че е абсурдно максималната пенсия да е по-висока от максималния осигурителен доход. Според него, ако таванът на пенсиите стане 3400 лв., то максималният осигурителен доход трябва да стане 11 хил. лв. ДУМА припомня, че в момента максималният осигурителен доход е 3400 лв.
В становището си синдикатът настоява за допълнителни мерки, финансиране и укрепване на българската енергетика, която разчита на национални ресурси, каквато е въглищната индустрия. "Мини Марица Изток" ЕАД е единствената компания, която има потенциал да поддържа независимостта на сектора от външни влияния. Освен ТЕЦ-овете на въглища, АЕЦ "Козлодуй" е другият базов производител на електричество в България, който дава сигурност на енергийната ни система.
"Подкрепяме усилията за намаление на ДДС и акцизи, които целят намаляване на крайните цени. Въвеждането на 0% ставка на ДДС за хляба следва да бъде съчетано с допълнителни контролни и регулативни мерки, така че намалението да се отрази в крайната цена на продукта", твърдят от "Подкрепа".
От синдиката настояват за увеличение на минималната заплата.

КНСБ

Антикризисните мерки на правителството са добри като намерения, но ефектът им върху икономиката и хората е изключително спорен, заяви преди заседанието на НСТС Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
По-рано лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че за издръжката на сам човек в домакинството му трябва да влизат месечно поне 1200 лв. чисто. Според Димитров от 1 януари 2023 г. минималната заплата трябва да е 850 лева.


По-високи данъчни облекчения за семейства с деца

Като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение. Освен това, още от тази година, ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки 3 месеца през годината. В момента данъчното облекчение за едно дете е 450 лв., предвижда се да стане 600 лв. За две деца сега е 900 лв., предвидено е да стане 1200 лв.


За данък "Добавена стойност"

За срок от 1 година ДДС на виното и бирата ще станат отново 20%. За същия период е предвидена нулева ставка за хляба.
На 9% се предвижда за срок от 1 година бъде намален ДДС на парното и топлата вода. На 9% се предвижда да падне и ДДС на природния газ за крайните потребители за битови нужди. Правителството предвижда освобождаване от акциз на електроенергията, природния газ, метана. Компенсация от 25 ст за литър  бензин А 95, дизел на всяко зареждане за гражданите до края на годината.  
Предвижда се от 1 януари 2023 г. да бъде увеличен прагът за задължителна регистрация по Закона за ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв., облагане на свръхпечалбите на еленергия с цел компенсиране на небитовите потребители, електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв. Предвижда се и намаляване до 8% на лихвата за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.


Работодатели

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя увеличаването на данъчните облекчения за деца, както и намаляването на законната лихва по просрочените задължения от 10 на 8% на годишна база, стана ясно от изявление на председателя й Васил Велев по време на заседанието. От Асоциацията смятат, че отсъстват мерки срещу инфлацията и несигурността. Според Велев от 9% ДДС за природния газ за предприятията няма да има ефект. Нулев ДДС на хляба и 20% на алкохола ще навреди на туризма, смята той. Според Велев инфлацията в България е двойно по-висока от другите страни в еврозоната.
От БСК намират увеличаването на минималната пенсия за стъпка в правилната посока. Според организацията мерките, предвидени за физически лица, трябва да са фокусирани върху нуждаещите се нискодоходни групи на обществото. От БСК принципно подкрепят ДДС от 9% за доставки на природен газ, както и увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС на 100 хил. лв.


Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 88

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 395

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ