23 Май 2022понеделник20:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Снимка Михаела Катеринска

Атанас Атанасов ще разчита на "заразното добро"

Достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво, опазването, съхраняването и използването на нашето богато културно наследство са приоритетите на Министерството на културата

/ брой: 11

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 371

Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА


Създаването на Национална стратегия за българската култура, достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво, опазването, съхраняването и използването на нашето богато културно наследство са приоритетите на екипа на министъра на културата Атанас Атанасов, които той представи на първата си среща с журналисти в галерия "Средец" на Министерството на културата. Негови заместници са Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов. Атанасов благодари искрено на своя екип, защото "няма как без силен и професионален състав да променим средата".

Изпитвам огромно вълнение и отговорност от всичко, което предстои. Дълбоко вярвам в богатството на българската култура и съм убеден, че освен с нашето славно минало и красиви традиции, имаме потенциала да се гордеем с едно светло, обещаващо бъдеще, в което България да заеме своето достойно място на световната карта, каза министър Атанасов. Той ще разчита най-вече на "заразното добро", на здравия разум, както и на силата на всеки да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не може да променим контекста. А контекстът, за съжаление, в момента е леко мрачен, каза Атанасов. Упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии, КОВИД-кризата - всички трябва да бъдем ангажирани в тези процеси, за да успеем да върнем българската култура там, където й е мястото, и да превърнем отношението с нашата родна публика в истински вдъхновяващо общуване. 

Министърът призна, че процесът никак няма да е лек, ще изисква смяна на гледни точки, много висока професионална експертиза, баланс между решителност и търпение, прозорливост, най-вече поглед към един много по-широк и по-далечен хоризонт. "Защото плодовете на това, което посеем днес, ще останат за следващите поколения."

Атанасов каза, че неговото заминаване за Америка никога не е било бягство от България, а по-скоро пътешествие, с което да натрупа опит и умения от широкия свят, които един ден да може да сподели тук, у дома, за по-добро.

Весела Кондакова е участвала в двата служебни кабинета на проф. Велислав Минеков, била е и външен експерт към Министерството на културата. Сега тя отговаря за авторското право, сценичните изкуства, българското кино, училищата по изкуства, фонд "13 века България" и НДК. Надявам се скоро да се почувства подем в нашата култура и изкуства, каза тя.

Юрий Вълковски има 25 години опит в културния сектор, но познава работата на министерството и сектора само отвън. Според него е важно спазването на три принципа в работата: първият - на включване и на колективно усилие; да се чуват всички гласове - гилдиите, артистите, професионалистите, да не се разделят творците на държавни и частни, независими, зависими и т.н. Вторият е за прозрачност - всичко, което се прави, да е видимо за медиите, за колегите, за публиката, за цялото общество. Трето - културата е процес, екосистема, в която има множество различни участници. По неговите думи трябва да се излезе от дълго наслагваното разбиране, че Министерството на културата отговаря за държавната култура. Ресорите на Вълковски са библиотеките и читалищата, международното културно сътрудничество и участието в програми и проекти, както и НФ "Култура" - институция, която през последните години придобива все по-голяма значимост и възможност да подкрепя културни инициативи, организации и отделни творци.

Проф. Бойко Кадинов е човек със солидна творческа биография, дългогодишен преподавател във ВИАС, който е убеден, че много е важно да има знак на равенство между думи и случващо се. Той отговаря за опазването на недвижимото културно наследство и смята, че са наложителни промени в Закона за културното наследство, изцяло обновяване в раздела за недвижимото културно наследство, свързано с НИНКН. Ще бъдат преразгледани и прецизирани законите за авторското право и за меценатството, както и ще се работи за създаване на Закон за архитектурата. Проф. Кадинов ще обърне специално внимание и на въпросите на реставрацията и консервацията.

Темата за Северна Македония е приоритетна за правителството, ще бъде приоритетна и за нас, казаха още Атанасов и колегите му. Сред идеите е създаването на общ културен календар, максимално стимулиране на творческия обмен между български и македонски творци от всички области и т.н. Вярваме, че културата е сред най-мощните инструменти хората да се опознават и да се разбират. Работната група за култура и наука между българското и македонското правителство е една от групите с най-голям потенциал да постигне резултати, които да бъдат разбрани от всеки гражданин, допълни Юрий Вълковски.

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ