09 Юли 2020четвъртък22:57 ч.

Собственици на фирми за автобусни превози протестираха в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Те се надяват държавата да им обърне внимание, след като от началото на корона кризата са останали без работа и без достъп до антикризисните мерки

Автобусни превозвачи излязоха на протест

Браншът поиска адекватна финансова подкрепа заради кризата

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 256

Собственици на фирми за автобусни превози протестираха вчера с шествие на автобуси в пет града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Така превозвачите се надяват държавата да им обърне внимание, след като от началото на коронакризата са останали без работа и без достъп до нито една антикризисна мярка на правителството. 

Протестираха автобусни фирми, които изпълняват основно услугата "случаен превоз". Дейността им не беше прекратена с въвеждане на извънредното положение, но забраната за всякакви туристически пътувания на практика ги остави без работа, което продължава и досега. От Националното сдружение "Случаен превоз" са писали писма до транспортния министър Росен Желязков, но нямат отговор. Нашите фирми са специализирани в превоз на туристи, но такива няма, не се очаква скоро и да се появят, казва Радка Мандилова, председател на сдружението.  

От бранша твърдят, че не може да кандидатстват по схемата за подкрепа на заетостта 60/40, защото заради блокираната работа превозвачите имат неизплатени задължения към бюджета, основно непреведени осигурителни вноски. Част от фирмите не могат да обслужват и кредитите си, защото нямат никакви приходи, каза Мандилова. Другата действаща финансова мярка - безвъзмездната помощ по ОП "Инованиции и конкурентоспособност", също била неприложима, тъй като размерът на грантовете до 10 000 лв. е недостатъчен за превозвачите. Те настояват за по-лесен достъп до нисколихвени кредити и грантове, както и за отсрочка в плащането на осигурителните вноски, докато трае кризата, без това да попречи за получаване на финансова подкрепа от държавата.

В София протестът започна с шествие от близо 100 автобуса от бул."Цариградско шосе" при Интер Експо Център и продължи пред парламента и Министерския съвет. В Бургас и Варна към протестиращите превозвачи се присъединиха екскурзоводи, които също от началото на пандемията са без работа и никакви доходи. 

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обаче се разграничиха от колегите си от сдружение "Случайни превози" и ги призоваха да се обединят за общи действия.

По повод протеста министърът на транспорта Росен Желязков коментира, че спадът в сектора се дължи на огромния срив в туризма. Той отново изброи мерките на правителството и каза, че има превозвачи, които са по-засегнати от други. По думите му тепърва предстои оптимизиране на схемите на линиите за превоз на пътниците, за които държавата изплаща компенсации на превозвачите. Той не пропусна да отбележи, че мерките за едни пораждат ревност у други, като посочи товарните превозвачи, които са били на първа линия като лекарите и служителите в магазините.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 119

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 98

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 56

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 48

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 586

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ