31 Май 2020неделя17:27 ч.

Автомобили без шофьори ще спасят света от катастрофи

Те ще приличат на луксозна подвижна стая и ще взимат много по-бързи и по-правилни решения от хората

/ брой: 52

автор:Иван Йорданов

visibility 1549

Автономните автомобили са най-голямата иновация в индустрията от десетилетия насам - те променят не само транспорта, но и начина, по който се движим. Новите технологии, вграждани в модерните автомобили, позволяват избягването на всякакви конфликти между участниците в движението на пътя - автомобили, камиони, велосипеди и пешеходци. Първите самоуправляващи се автомобили са факт - водещите производители могат да започнат транспортирането на хора със своите автономни коли, но трябва да получат разрешение от съответните регулаторни органи. Според тях автомобилите,  управлявани от софтуер, са достатъчно сигурни и взимат много по-бързи и по-правилни решения от хората.
Проектантите работят над иновативни концепции - прототип с футуристичен дизайн, в купето няма волан, скоростен лост и педали, управлението не изисква никаква човешка намеса. Автомобилът е в състояние да разпознава собственика си и дори го поздравява със светлинен сигнал. При това той не само отличава хората, които го управляват, но и автоматично променя настройките, съобразно техните предпочитания. Интерактивен дисплей на предното стъкло показва данните от сензорите и камерите във външната част и предоставя информация за другите превозни средства на пътя.
Фолксваген, Хюндай, Тойота и други могъщи компании вече работят за интеграцията на изкуствен интелект и умни  сензори в серийно произвеждани автомобили. Целта е софтуерната платформа да премахне напълно нуждата от шофьор и да позволи на колите да се движат напълно самостоятелно. Тойота използва асистиращи системи за водача в своите коли - предупреждение за напускане на пътната лента, асистент за пътни знаци, адаптивен круиз контрол. Системата за предотвратяване на сблъсък в предното превозно средство, работи в диапазона 10 - 180 км/ч и предупреждава за потенциални инциденти с пешеходци и велосипедисти.
Уеймо са самоуправляващите хибридни автомобили на гугъл. Компанията извършва публични тестове с автономните си коли в 25 американски града. При досегашните изпитания в реални условия на пътя автомобилите уеймо винаги се движат в присъствието на човек, който да поеме управлението в случай на проблем. Вече са изминати над 6,5 млн. км с тези автомобили, за да бъдат гарантирани сигурността и надеждността на сензори и алгоритми. Следващата стъпка на гугъл е тестове с автомобили, които се придвижват напълно самостоятелно, без в купето да има асистиращ водач, чрез усъвършенстван софтуер, т.нар. ниво 5 стандарт на автономност. Компанията също така вози доброволци и случайни минувачи, за да ги убеди в сигурността на автомобилите си и да ги накара да свикнат с присъствието им на пътя.
Хибридните автомобили са оборудвани с множество сензори и технологията лидар на компанията - тя използва система от лазери, радари и алгоритми, за да може колата да види обкръжението си. Радарните сензори откриват предмети във всякакви атмосферни условия - дъжд, мъгла или сняг. Една камера поставена на покрива на колата работи заедно с осем други, разположени по автомобила, осигуряващи 360 градуса видимост - така те следят случващото се на пътя. Сензорите за самоуправление са интегрирани в автономния хибриден автомобил. За пътниците технологията предоставя съвсем прост панел с четири контролни бутона - за стартиране, спиране, заключване/отключване на вратите и за помощ. Зад предните седалки са монтирани дисплеи, които отчитат очакваното време на пристигане и показват карта на маршрута и околния район.
Уеймо получи разрешение за комерсиално предлагане на автономни пътувания в Аризона и възнамерява да пусне услугата си във Финикс до края на годината. Чрез приложение за смартфон клиентите ще могат да поръчват пътуване с автономен автомобил. В тази връзка те обявиха закупуването на "хиляди" допълнителни миниванове, за да разширят значително своя сегашен автопарк от 600 автомобила.
Автопроизводителите надграждат своите превозни средства с доста нови технологии. Дигиталните арматурни табла на автомобила показват повече информация, точно пред шофьора, което предполага по-безопасно шофиране. Инфоразвлекателната система разполага с изкуствен интелект, чрез който се адаптира към навиците на шофьора, към поведението и настроението на потребителите, създавайки "емоционална връзка между колата, шофьора и спътниците му". Комуникацията "автомобил към автомобил" и "автомобил към инфраструктура" скоро ще стане основна характеристика за всички коли. Това е комуникационна технология, позволяваща на автомобила да "говори" с други превозни средства, както и със заобикалящата го инфраструктура като светофари, например. По този начин автомобилите споделят с други свои събратя важна информация, която е в помощ на водачите - данни за трафика, климатичните условия, състоянието на пътя... Системи ще паркират колите сами в определени ситуации и ще дават възможност на водача дистанционно да паркира или да премести автомобила си от мястото на паркиране.
Съвременната модерна кола ще прилича по-скоро на луксозна всекидневна подвижна стая, отколкото на превозно средство, което да ви закара от точка А до точка Б. Хората в автомобила ще използват времето на пътуването за забавления със спътниците си, четене, отмора...

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1320

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 88

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 109

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 125

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 699

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1860

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ