07 Юли 2020вторник18:57 ч.

Автопилотът като ценност

/ брой: 45

автор:Ина Михайлова

visibility 1013

Вчера един министър пресметна "на зелено", че ако санираме 700 000 апартамента, в които живеят 3 милиона българи, ще спестим толкова енергия, че няма да има смисъл от строителството на АЕЦ "Белене". Брилянтен ход! Замазваш очите на хората с хуманно звучащи проекти, като прикриваш, доста нескопосано, поредния опит за вкарване на нови играчи на терена. И между другото дърпаш шалтера.
Какво става в тази и с тази държава? Закриват болници. Закриват научни институти. Закриват театри. Закриват училища. Закриват посолства. ТЕ закриват.
Мислехме, че е минало това време - на ликвидация и закриване. Други, преди Тези, но явно със същите мухи в главите, закриха "Кремиковци" и "Химко". Разпродадоха на безценица фирми, заводи, централи, комплекси, комбинати. Цели градове и села бяха обезкостени. Ликвидираха военнопромишления ни комплекс. Зачерниха родната химическа промишленост. Изкорениха българските домати и краставици. Бомбардираха консервната ни промишленост. Вкиснаха киселото ни мляко. Спиртосаха българската ракия и химизираха българското вино. Застроиха плажовете, планините и дори язовирите. Списъкът може да продължи до безкрай.
Сега си посипваме главите с пепел. Търсим някой Гад Зееви, който да дойде и да ни направи "Ново Химко". Каним японци да ни квасят млякото, други азиатци сигурно ще ни тъкат чипровските килими, американци ще ни дупчат земята, за да търсят "оня, дето духа" (шистов газ), партньори оттук и там бодат перки по плодородната българска земя... А Те ни убеждават, че е за добро.
И са прави.
Но може още! Главите Им вече са родили как да не строим "Белене". Това достатъчно ли е? Не. Голямото закриване трябва да продължи. За какво ни е "Козлодуй"? Защо управляващите не пресметнат колко ще спечелим, ако атомната централа я няма, а всеки сам, с подръчни средства си свети и топли? А колко ще спечелят онези, които имат интерес "Козлодуй" да я няма? Дали да правим ангро сметки колко ще натрупат другите, чиито "алтернативни" проекти само чакат да светне зеленият семафор?
Мислехме, че отмина времето, в което закривахме сметки и фирми. Сега пак закриваме. Не само сметки и фирми. Нищо, че ни убеждават в противното - че се замогваме, че все повече стават парите ни в банките. Само дето ние продължаваме да закриваме. Закриваме мечтите си. Закриваме живота си.
Докъде я докарахме само! Да разказваме в трамвая под сурдинка, да се хвалим гръмогласно или да плюнчим калема, че децата ни аргатуват в Кипър и се женят в Америка заради гражданство. А на тези, които остават тук, да повтаряме Техните приказки, че трябва да стиснат зъби още година. И така втора година...
Управлява ли някой тази държава, или тя е на автопилот? Кой дирижира отново голямото закриване? А може би тук-там някой отвън пипа по командното табло, а пионките вътре мърдат... Не искаме да повярваме, но този път държавата е пред закриване...

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 127

Болсонару е със симптоми на Ковид

автор:Дума

visibility 180

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 234

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 2161

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 734

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ