25 Октомври 2020неделя10:40 ч.

Позиция

Аз и БСП

По повод завършилия неотдавна конгрес на БСП

/ брой: 114

автор:Велко Вълканов

visibility 3030

Прочетох тези дни статията на Калин Първанов "Конгресът на сенките". В нея без съмнение има много истини, но истини, които за съжаление причиняват преди всичко болка. Всъщност болка изпитвах още преди това.
Аз самият, признавам, съм все още объркан. Все още не съм в състояние да преценя какво точно стана на конгреса на БСП, но помня добре, че болезнено съпреживявах ставащото там. Преди всичко дълбоко смущаващ бе фактът, че само двама делегати на конгреса бяха избрани с абсолютно мнозинство. В Дора Янкова намери силен израз спонтанната потребност на хората от простата човешка почтеност.  
Нямам нищо против Нинова (напротив), но не бих могъл заради нея да хвърля на мършоядите Михаил Миков. За мен Миков е почтен човек, който не биваше да бъде оскърбяван по този очевидно недругарски начин. Мисля си, че в един конгрес на пария, в които хората са помежду си другари, не бива да има нито победители, нито победени. Всички трябва да са победители.
Наблюдавах лицето на Миков, когато Нинова тържествуваща влезе в залата. То изразяваше не само умора, но и дълбока вътрешна печал. Същата вечер му се обадих по телефона, за да му изразя своя съпричастност. (Изглежда принадлежи към нрава ми да заставам на страната на падналия.) Миков бе явно трогнат от проявата ми на другарска загриженост. 
"Другарю Вълканов, много ти благодаря, прегръщам те!" - това бяха думите, с които той ми отговори.
Още не съм в състояние да преценя какво Нинова би могла да направи, за да укрепи и развие партията. Имам за нея нелошо чувство, но вече съм силно притеснен от обстоятелството, че са издигнати хора като Георги Гергов, Кирил Добрев, Ангел Найденов, Кристиан Вигенин, които, както ми се струва, трудно произнасят думата социализъм.
Търсих по телефона Нинова, но тя не ми се обади. Щях, разбира се, да я поздравя за избирането й на високия пост, но заедно с това щях настоятелно да я помоля да се вслуша в съвета на Стефан Данаилов - внимавай с какви хора ще се обкръжиш! Мисля, че това всъщност е първото изискване, на което Нинова трябва да подчини своята кадрова политика: ясно изразената лична и гражданска почтеност на всекиго от нейния екип.
Чистота, безкористие, преданост към социалистическата кауза Ц това наистина е  знамето, с което БСП трябва да тръгва на бой за доброто на хората. След това ще дойдат естествено идеите, програмите, законопроектите, решенията на отделните социални въпроси. Без чисти ръце всяка велика идея може да бъде замърсена и погубена. Тъкмо нравствената чистота на първостроителите на социалистическа партия, я направи партия от нов тип, партия, която с цялото възможно безкористие отстоява една обща за всички хора по света благородна кауза. Благодарение на нея партията има и онова политическо дълголетие, което няма нито една друга партия у нас.
Не знам доколко имам правото да се произнасям по вътрешните проблеми на БСП. Не съм член на тази партия. Но отношенията ми с нея са все пак достатъчно сложни. Не съм наистина в БСП, но затова пък БСП е в мен. Вече четвърт век отдавам сърцето си тази партия - не заради друго, а заради великата кауза на социализма, която тя е понесла. Без да съм член на БСП, съм социалист, за разлика от ония, които са членове на БСП, без да са социалисти.
 Мисля си, че всеки що-годе добър човек  трябва да е социалист. Именно социалистът е съчовекът, т.е. човекът, който търси своето осъществяване чрез други, равни нему човеци. Социализмът е най-обикновеното (най-естественото) усилие да се внесе доброта в обществото. Че в някакъв етап от развитието на обществото не сме успели да постигнем това, не е довод срещу него. По-скоро напротив. Имам, разбира се, големи симпатии към комунистическите партии, но те за съжаление все още нямат онова обществено значение, което ще им позволи да оказват съществено влияние върху управленските процеси.
Но така или иначе не съм радостен. Зле сме и ще ставаме, боя се, още по-зле. И у нас, и в света картината е мрачна. Милиарди са хората, които страдат от обкръжаващото ги безчовечие. Но тъкмо това изисква толкова повече да засилим заедно с другите народи борбата си срещу господстващото всемирно зло. Ако животът има някакъв смисъл, той е в борбата срещу злото.

Нощните заведения в София затварят до 8 ноември

автор:Дума

visibility 355

Облаци и дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 136

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 201

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 0

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 99

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 257

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 292

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 826

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1296

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 542

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ